Hoppa till huvudinnehållet

Nygren: ”Det knakade till – och jag fattade direkt att benet var av”

Publicerad:
Benbrott är de vana att ta hand om i skidorten Davos, så Magnus Nygren fick omedelbart bra hjälp.
Benbrott är de vana att ta hand om i skidorten Davos, så Magnus Nygren fick omedelbart bra hjälp. Foto: CLAUDIO THOMA

Bedrövelse över hur Davoskarriären tog slut.

Men en fast målmedvetenhet, att komma tillbaka efter benbrottet.

– Jag ligger redan här och räknar dagar. Det är inget snack om att jag kommer tillbaka, säger Magnus Nygren och berättar om vägen tillbaka.

På måndagsmorgonen opererades Magnus Nygren på sjukhuset i Davos.

När han själv väljer att för VF-sporten berätta om smällen, känslorna och tankarna framåt har den blivande FBK-backen har han kommit tillbaka till sitt rum, och tittar tillbaka på ett halvt dygn som förändrade allt.

Bedövningen från operationen, sitter fortfarande i.

– Så jag vet inte hur det känns, jag har fortfarande ingen känsel från midjan och neråt. Men det ska sitta någon platta och några skruvar där. Och jag mår bra, det kunde varit värre.

Benbrottet kunde varit värre än det var.

– Nu väntar jag på att läkaren som opererade ska komma och ge mig någon återkoppling. Men det jag vet är att läketiden för benet är fyra månader. Och att det förmodligen är någon månad till därefter med allmän rehab.

– Och det kunde varit värre tidsmässigt om det hänt om två-tre månader. Men det som känns röven är att det här blir mitt avslut här i Davos. Det känns helt overkligt.

Fem och ett halvt år har givit starka känslor för klubben, det har Nygren betonat i flera år.

– Nu får jag ta plats i klacken i stället...

”Såg benet hängde”

Situationen som innebar benbrottet har många sett, och förfärats av.

– En helt harmlös situation. Jag skulle flytta mig i sidled och sen kände jag att skridskon satt fast och att mina 90 kilo var på väg mot ett annat håll... Sen knakade det till – och jag fattade direkt...

Nygren fortsätter:

– Det är märkligt, för det gjorde inte så ont direkt. Men sen såg jag att benet hängde och sa direkt till de nära att ”låt mig vara – benet är av...”

Känslan när du kom av?

– Okej ändå. De är grymma på att ge snabb hjälp. Och vi har nära till sjukhuset.

Fick bra hjälp

Är det något de kan på sjukhuset i en alpinort som Davos, är det att hantera benbrott.

– Jag hade tur. Veckan innan var det full, nästa vecka lär det vara fullt. Men nu har det varit World Economi Week så jag är typ själv på sjukhuset. Och mitt benbrott ser ut ganska precis som skidåkarnas, benet bröts mot skridskokanten. En klassisk skidskada, de visste vad de hade att göra med.

Bara någon timme har gått sedan operationen, men Magnus Nygren har redan börjat blicka framåt.

– Det är så jag funkar. Jag ligger redan här och räknar dagar... Det är inget snack om att jag kommer komma tillbaka, och jag är inte orolig för någonting. Jag är mer bedrövad över att jag kan hänga upp Davoströjan för gott...

Dialog med FBK

De kommer såklart stötta Nygren i vägen tillbaka. Men även Färjestad kommer finnas med på den resan, redan nu från start.

– Jag har redan messat med Mattias Hell (ansvarig för FBK:s medicinska team) och vi ska prata och se vad vi kommer fram till. Men vi kommer stanna kvar här nere, jag vill inte åka hem. Jag vill inte utesluta någon och börja på något nytt.

Men räknandet av dagar, gör att Magnus Nygren inte utesluter att han trots den allvarliga skadan ska kunna vara med när Färjestad går på is säsongen 2023/2024.

För tills dess återstår sju månader.

– Jag kanske är naiv, det kanske inte är alls rimligt, men att kunna vara med då är det jag själv tänker att det borde gå. Men jag är ingen expert, läkarna kanske säger ”det kan du glömma”. Men innan operationen i morse sa läkaren att läketiden för benskadorna är fyra månader, resan därefter beror på vad jag ska göra.

Och i Magnus Nygrens fall är den planen solklar.

Spela hockey igen, i moderklubbens grönvita färger.

Artikeltaggar

DavosFärjestad BK HerrIshockeyMagnus Nygren

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.