Hoppa till huvudinnehållet

Ynglingar hittade skelett i skogen: ”Vi har kunnat fastställa identiteten”

Publicerad:
Reporter Victoria Gund
Victoria Gund
victoria.gund@vf.se
”Det är klart att det känns tillfredsställande att vi har kunnat fastställa identiteten och förhoppningsvis räta ut några ytterligare frågetecken”, säger polisen Magnus Wallin.
”Det är klart att det känns tillfredsställande att vi har kunnat fastställa identiteten och förhoppningsvis räta ut några ytterligare frågetecken”, säger polisen Magnus Wallin. Foto: Nathalie Forsström

Misstankarna har bekräftats. Kvarlevorna som hittades i Gunnarskog i september har visat sig vara en man som anmäldes försvunnen 1993.

– Vi har kunnat fastställa identiteten och det var vårt stora mål, säger Magnus Wallin vid polisen.

I september anträffades kvarlevorna av vad som antogs vara en sedan länge försvunnen person. Det var två yngre personer som hittade fyndet vid ett gryt, vilket Arvika Nyheter var först med att berätta och som VF också rapporterade. I och med det inledde polisen en dödsfallsutredning. Polisen hade tekniker på plats som gjorde en platsundersökning och tog tillvara på de fynd som gjordes.

– På grund av bilden på platsen förstod vi att det var äldre kvarlevor, säger Magnus Wallin, som varit utredningschef på polisstationen i Åmål och nu är gruppchef för polisen i Säffle.

Utredningen fokuserade på att hitta personer i området som varit anmälda försvunna en längre tid. Till slut landande man i att kvarlevorna nog kunde vara efter en person som anmäldes försvunnen 1993 och som dödförklarades, utan att någon kropp hittats, 2005.

Polisen började leta efter anhöriga till personen som fortfarande var i livet, för att kunna matcha dna.

– Det visade sig inte vara helt lätt, säger Magnus Wallin.

Men genom Riksarkivet gjordes en släktutredning, vilken resulterade i att en nära anhörig, nämligen ett syskon, till den polisen misstänkte var den avlidna hittades.

– Genom dna och genom Rättsmedicinalverket kunde vi fastställa att så är fallet, säger Magnus Wallin och fortsätter med att kommentera hur den anhörige reagerat på beskedet att kvarlevorna var efter hens bror.

– Det fick sin uppklaring, man får en visshet. Sen är det jättesvårt att svara på hur det mottogs. Det är svårt att sätta sig in i en anhörigs situation på det sättet. Och utifrån respekt för dem så... Det är klart att det har varit en lång tid, personen i fråga dödförklarades 2005. Nu blir det förhoppningsvis ett avslut.

Den kriminaltekniska obduktionen av kvarlevorna har än så länge inte gett något slutgiltigt resultat. Dödsorsak har alltså inte kunnat fastställas.

– Vi har inte erhållit det slutgiltiga protokollet. Och i vilken styrka rättsläkaren vågar uttala sig är svårt att säga.

Ur en polisiär synvinkel, menar Magnus Wallin, känns det bra att identiteten har utretts.

– Det är klart att det känns tillfredsställande att vi har kunnat fastställa identiteten och förhoppningsvis räta ut några ytterligare frågetecken. Och framförallt också utesluta vissa delar. Det är klart att det känns tillfredsställande att vi kunnat nå dit.

LÄS OCKSÅ:

Ynglingar hittade skelett – tros vara försvunnen man: ”Legat i många, många år”

Artikeltaggar

Arvika NyheterAvlidnaBrott, lag och rättFörsvunna personerGunnarskogMagnus WallinRiksarkivetRättsmedicinalverketSäffleUtredningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.