Värsta politikern nånsin – och nej: inte Trump

Krönikor
PUBLICERAD:
USA:s förre president har beslagits med tiotusentals lögner, han tussade en uppretad mobb mot Kapitolium och utreds nu för en lång rad brott. Den mycket låga ribban har en av hans partikamrater lyckats kravla sig under.

Det handlar om 34-årige George Santos, som kan vara en de mest lögnaktiga och bedrägliga individer som någonsin haft med politik att göra. Jag rekommenderar Wikipediasidan som samlat karlns lista av moraliska tveksamheter, ogenerade toklögner och fula bedrägerier. Man skrollar och skrollar och gapar och gapar.

• Han påstod att morföräldrarna var överlevare från Förintelsen – de var katoliker i Brasilien.

• Han påstod att modern dog i 9-11 – hon bodde i Latinamerika då.

• Han påstod sig vara öppet gay i tio år – var gift med en kvinna hela tiden.

• Han påstod sig ha studerat på ett framstående universitet och att han coachade dess lag till seger – har aldrig varit där en enda dag.

• Han öppnade en gofundme-sida för en hemlös armeveterans hund som behövde en operation – förskingrade alla 3000 dollar. Vovven dog.

Santos förlorade sitt race till kongressen 2020, men vägrade acceptera förlusten och hävdade valfusk. Först efter det började lögnerna komma ikapp. Men det är nog bara en tidsfråga innan han studsat tillbaka.

Republikanerna verkar ju uppskatta den här sortens företrädare.