Hoppa till huvudinnehållet

Nästa delmål klart på Selmagården – som blir billigare än beräknat

Publicerad:
Åsa Waldenström (M), ordförande socialutskottet, klipper band och förklarar det särskilda boendet för invigt. Foto: Daniel Olausson

Nästa delprojekt är klart och vid månadsskiftet börjar de 36 nya lägenheterna på Selmagården flyttas in.

Nu står nästa särskilda boende på tur.

– Vi fortsätter, säger Åsa Waldenström (M), ordförande i socialutskottet.

Invigningarna bockas av en efter en och på torsdagsförmiddagen var det hjälpmedelsverksamheten och det nya särskilda boendets tur.

Det sistnämnda bestående av 36 lägenheter uppdelade på fyra avdelningar ut mot E45:an.

Samtliga med avdelningsnamn hämtade från Selma Lagerlöfs sagovärld.

– Ja, vi har Dohna, Sinclair, Löwensköld och Anna Stiernhöök. Det är förvaltningen som tagit fram namnen, ler Åsa Waldenström som inte kunde dölja sin glädje över projektet.

Särskilt över hjälpmedelsverksamhetens nya lokaler.

– Jätteviktigt, och flera år för sent. Nu har de moderna tvättmaskiner, kan renovera och återanvända sakerna effektivt och rationellt.

Sunne fastighets vd Niclas Jansson pratade om kärlek inför det drygt 50-talet nyfikna som fick den första rundturen de sparsamt och harmoniskt inredda lokalerna.

Sunne fastighets AB vd Niclas Jansson förklarar att man tack vare hårt arbete och lite tur för närvarande håller sig sju miljoner kronor bättre än vad som budgeterats.
Sunne fastighets AB vd Niclas Jansson förklarar att man tack vare hårt arbete och lite tur för närvarande håller sig sju miljoner kronor bättre än vad som budgeterats. Foto: Daniel Olausson

Och nog har det pumpats in kärlek i den anrika fastigheten, och ännu återstår några delar innan hela Selmagården genomgått en remarkabel omvandling.

– Nästa delprojekt är konferensdelen som ska bli färdig här i slutet av februari och den räknar vi med att ta i bruk den 1 mars, säger Niclas Jansson.

– Det sista projektet är åt Klarälvdalens folkhögskola som ska in på två plan på nästan tusen kvadrat i de gamla matsalarna. Det räknar vi med ska vara klart den sista juni så att de kan börja bruka dem från höstterminen.

Bättre än budget

Det rejäla byggprojektets budget har varit uppe för diskussion några gånger under årens lopp och det senaste budet är på 275 miljoner kronor, inklusive köpet av fastigheten.

– Men vi ligger ungefär sju miljoner under den budgeten, säger Niclas Jansson och pratar om ett gediget jobb för att hålla kostnaderna nere.

Hur mycket räknar ni sedan med att få in när allt är klart och uthyrt?

– Vi har hyresintäkter på någonstans runt 16-17 miljoner kronor, så det ska nog bära sig.

Det nya särskilda boendet består av fyra avdelningar fördelade på två våningar i en delvis nybyggd del på det gamla hotellet.
Det nya särskilda boendet består av fyra avdelningar fördelade på två våningar i en delvis nybyggd del på det gamla hotellet. Foto: Daniel Olausson

Och nästa boende då? Nu flyttar Hagen till Selmagården och när bara beslut tas flyttar de boende på Brogården till Hagen så att kommunen kan renovera Brogården.

– Det måste vara klart 2025 när hyreskontraktet på Hagen går ut. Så alldeles strax får vi ännu ett nytt och fräscht boende, säger Åsa Waldenström och blickar ut mot E45:an.

– Man hör den inte. Och det här blir en jätteviktig arbetsplats för kommunen, så det är jättebra.

På hjälpmedelsverksamheten jublar man över sina nya och mer ändamålsenliga lokaler.
På hjälpmedelsverksamheten jublar man över sina nya och mer ändamålsenliga lokaler. Foto: Daniel Olausson

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrogårdenBudgetarE45FastigheterKlarälvdalens folkhögskolaLägenheterNiclas JanssonSelma LagerlöfSelmagårdenSunne

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.