Hoppa till huvudinnehållet

Nu fyller Scalateatern 30 år: ”Det här är en värld som aldrig sover”

Publicerad:
”Världsläget och den oro som finns ska man ha respekt för. Samtidigt känner vi att vi fyller ett behov i tider då det är tufft. Då behöver man ha kul, man behöver gå på teater, man behöver gå på konsert eller vad det nu kan vara”, säger jubilerande Scalateaterns vd Anders Dahl.
”Världsläget och den oro som finns ska man ha respekt för. Samtidigt känner vi att vi fyller ett behov i tider då det är tufft. Då behöver man ha kul, man behöver gå på teater, man behöver gå på konsert eller vad det nu kan vara”, säger jubilerande Scalateaterns vd Anders Dahl. Foto: Peter Bäcker

Han är Karlstadspôjken som trivs bäst i skärningspunkten mellan publik och artist.

– De allra roligaste stunderna är efter en föreställning, att stå och lyssna på det där sorlet bland människor som just har fått uppleva någonting, säger Anders Dahl, vd på 30-årsjubilerande Scalateatern.

Den 28 december 1992 invigdes Scalateatern i Karlstad, men lokalens historia går tillbaka betydligt längre än så. Närmare bestämt till det tidiga 60-talet, då Scalabiografen byggdes. Det var när Filmstaden öppnade i Karlstad 1992 som de ideella föreningarna Cabary och Värmlandsteatern tyckte att den då tomma biografsalongen kunde passa bra som ny teaterscen, och Anders Dahl, som något år tidigare hade startat ett litet biljettkontor, var med vid invigningen.

– Vi hade sneglat på Bengans i Göteborg som sålde biljetter till lite allt möjligt, och ganska tidigt fick vi uppdraget att sälja biljetter till FBK:s hemmamatcher. På den tiden var ju allt lösbiljetter, ingenting var systematiserat på långa vägar, utan det var en helt annan värld.

1997 köpte Scalateatern, som tidigt hade uppvaktat Anders Dahl och hans kollega och använt deras tjänster, hela bolaget. Samtidigt fick Anders Dahl förtroendet att bli verksamhetschef.

– Och på den vägen är det, säger han och rör runt med skeden i sin maskincappuccino.

Uppväxt alldeles intill

Anders Dahl växte upp bara något kvarter bort, på Drottninggatan 37. Att han skulle komma att viga den större delen av sitt yrkesliv åt underhållningsbranschen var inte något han planerade. Sin yrkesbana inledde han som säljare inom VVS- och VA-industrin.

– Jag var ju väldigt idrottsintresserad också, engagerad där. Höll på mycket med bandy. Även när vi började med det här, men sen tog ju detta över helt.

I höstas fyllde han 60.

– Så jag har ju varit här halva mitt liv nu. Det är som ett andra hem, brukar jag säga.

30-årsjubileet firas den 27 januari, med mingel, humorföreställning och band på scenen.

– Tanken var väl att göra någonting på årsdagen där i december, men det är ju så många som är upptagna med annat då i mellandagarna, så det fick bli nu istället.

First Aid Kit-teckning

Under alla år har Anders Dahl satt en gästbok i knät på de artister som passerat på scenen. Det går att bläddra i böckerna i evigheter, och många, som systrarna Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit, har även tecknat på sidorna. Det är nästan på dagen tio år sedan duon gjorde två kvällsföreställningar på Scalateatern, och Anders Dahl lyfter gärna den upplevelsen som en av höjdpunkterna från åren som gått.

– Nu fyller de ju för fasen Globen. Vi tar ju in 400 här och det ger naturligtvis en liten begränsning, men ibland väljer man att bortse från det som producent och arrangör, och väljer oss i alla fall. Det betyder ju att vi har lyckats med någonting. Känslan är att vi har ett väldigt gott rykte därute, både bland de som står på scenen, men också hos just producenter.

First Aid Kit tackar för två ”magiska kvällar” 2013.
First Aid Kit tackar för två ”magiska kvällar” 2013. Foto: Peter Bäcker

I fjol ägde 130 evenemang rum på Scalateatern.

– Trots att vi hade stängt i februari och nästan hela mars. Det får man komma ihåg, att 2022 var inte helt rent, säger Anders Dahl och syftar på den pandemi som förvandlade ett förväntat rekordår 2020 till långvarigt mörker.

– Men det har vi lagt bakom oss nu, och vi har ju överlevt, med stor hjälp av kommunen och regionen som har varit oss väl behjälpliga. Liksom Kulturrådet. Utan det hade det nog inte gått, men det gäller ju många i branschen.

"Man behöver ha kul"

Innan pandemin hade Scalateatern sju anställda, att jämföra med två när Anders Dahl började.

– Nu är vi fem och en halv tjänster, men på väg uppåt igen.

Det ljusnar?

– Det gör det. Lokalen är bra uppbokad. Sen är publiken inte riktigt lika het som den var 2018, 2019 och inför 2020, då mycket som låg framåt innan hela flyttkarusellen drog igång var slutsålt. Där är vi inte riktigt än, av flera olika anledningar.

En given sådan är naturligtvis det allmänna ekonomiska läget, konstaterar Anders Dahl.

– Världsläget och den oro som finns ska man ha respekt för. Samtidigt känner vi att vi fyller ett behov i tider då det är tufft. Då behöver man ha kul, man behöver gå på teater, man behöver gå på konsert eller vad det nu kan vara. Vi försöker alltid ha ett så brett utbud som möjligt, med alltifrån barnteater till rockkonserter och lite poddar inemellan.

Anders Dahl tänker jobba så länge han vill, kan och orkar. ”Det blir ett kall detta.”
Anders Dahl tänker jobba så länge han vill, kan och orkar. ”Det blir ett kall detta.” Foto: Peter Bäcker

Ambitionen framåt är, som Anders Dahl formulerar det, att fortsätta vara en betydande del i Karlstads besöksnäring. Och någon pension innan 65 är det inte tal om.

– Om man håller sig frisk och allt det där. Sen kanske man kan jobba lite mindre, men... Det blir ett kall detta, och det är sällan den ena dagen är den andra lik. Det här är en värld som aldrig sover, och jag har ju en drivkraft, jag vill att det ska vara fullsatt här och på de ställen där vi är engagerade med biljettförsäljningsbiten.

Artikeltaggar

Anders DahlArtisterCabaryFärjestad BK HerrFirst Aid KitFöreställningarGöteborgKarlstadKonserterNöje/KulturScalateaternVärmlandsteatern

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.