Hoppa till huvudinnehållet

Johannes Klenell: Nilssons ålar säger något om regeringens syn på grön politik

Publicerad:
PM Nilsson, statssekreterare och tidigare ledarskribent på Dagens Industri.
PM Nilsson, statssekreterare och tidigare ledarskribent på Dagens Industri. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ulf Kristerssons statssekreterare och tidigare ledarskribenten på Dagens Industri, PM Nilsson, blev påkommen på bar gärning i september när han tog upp fyra ryssjor i Karlskrona. Han fiskade ål – som är kraftigt utrotningshotad i Sverige.

LEDARE: För vissa gäller bara lagarna de vill följa

Patrik Svensson, författare till boken ”Ålevangeliet” jämför det med att jaga noshörning. Det är förbjudet i Sverige sedan 2007 men Nilsson har tydligen fiskat ål sedan barnsben. Statssekreteraren nekade upprepade gånger till brott. Nu har han erkänt och dömts till böter.

Fallet med PM Nilsson ger en spännande insyn i det som Håkan Juholt kallade ”klägget”. Alltså problemet med att landets tyckonomi och politiska elit är tätt sammanslingrad. Många röster som vanligen propagerar för hårdare tag och strängare straff, alltså högerns favoritsport och lösning på allt utom vänskapskorruption, vill nu nyansera det som hänt.

Kajsa Dovstad, välfärdsansvarig, Timbro, slog igenom när hon lanserade begreppet ”Jimmie moment” efter att ha stört sig på att det var för mycket konstig mat i den jourbutik som begått brottet att ha öppet när hon var hungrig. På sistone har hon velat se hårdare tag – mot föräldrar som vabbar för mycket så här något år efter en pandemi. Hon twittrar nu: ”allt stöd till PM Nilsson”. Hon anser att förbudet mot småskaligt ålfiske är absurt. ”Tillåt folk att fiska sin jul-ål!” Att förbudet kan vara kopplat till att nittiofem procent av ålbeståndet försvunnit på kort tid spelar ingen roll. Här behövs tydligen mjukare tag.

Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg, ”personlig vän med Nilsson”, intygar att ”få personer kan så mycket – och bryr sig så mycket – om djur och natur”. Moderaten och friskolelobbyisten Gunnar Hökmark fyller i att det är ”väldigt få personer som år efter år lägger ner så mycket energi och volontärt arbete för en ren natur och miljö”. Så även en natur ren från ål, uppenbarligen. Antar att Åsa-Nisse också bedriver volontärt arbete, så helt fel i sak är det ju inte. ”Fler borde göra så”, avslutar Hökmark.

Paulina Neuding, ibland ledarskribent på Svenska Dagbladet och tidigare chefredaktör för Bulletin – en publikation värdig en haverikommission – adderar att det givetvis var fel, men att PM:s ”karaktär” också inrymmer att plocka upp andras skräp i naturen.

Peter Wennblad, biträdande chef på Svenskans ledarsida, vill peka på att paradoxen ”naturvän och tjuvfiskare” inte skiljer sig från de paradoxer som finns hos andra som begår brott. Jag kan egentligen bara hålla med – något som tyvärr alltför sällan händer mig och Peter. Den mänskliga naturen är komplex, inte minst då det handlar om någon man känner.

Jag tycker också det är en oväntat sympatisk sida hos Nilsson att han faktiskt brinner för att bekämpa nedskräpningen av naturen. Ett förmildrande drag hos någon som i åratal kämpat på Dagens Industris ledarsida för att driva svensk borgerlighet i händerna på Sverigedemokraterna. Och jag har alltid lite svårt för att låta en hyckleridebatt ta över. Även om det såklart är frestande.

För det här säger egentligen mer om vår nya regerings syn på vad grön politik handlar om. Det slog mig redan när jag första gången hörde om PM Nilssons kamp för naturen, innan han blev statssekreterare. Ordning och reda. Saker man kan se. Städade skogar och stränder. En snygg yta. Inte svårgreppbara saker som utdöende arter eller enorma koldioxidutsläpp.

Regeringen där Nilsson är statssekreterare har lagt ned miljödepartementet. Vår handlingsförlamade miljöminister är nu en del av näringslivsdepartementet. Man arbetar aktivt med att ta bort begränsningar av utsläpp. Och man fiskar tydligen ål.

För övrigt

Bruce Dickinson i Iron Maiden.
Bruce Dickinson i Iron Maiden. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

För övrigt så besökte jag en föreläsarafton med Bruce Dickinson på Cirkus i Stockholm tidigare i veckan. Min förhoppning var rätt låg. Iron Maiden-sångaren har på senare år gjort oerhört många konferensgig som talare i företagssvängen. Han överraskade med att vara supersympatisk.

Artikeltaggar

Anna DahlbergBrottBruce DickinsonDagens IndustriExpressenFiskeGunnar HökmarkKarlskronaKrönikorNaturPatrik SvenssonStockholmSvenska DagbladetSverigedemokraternaTimbroTjuvfiskeUlf Kristersson