Hoppa till huvudinnehållet

Ivo riktar svidande kritik mot landets sjukhus

Publicerad:
Mer än ansträngt på en lång rad av landets sjukhus. Arkivbild.
Mer än ansträngt på en lång rad av landets sjukhus. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson/TT

Betyget blev allt annat än bra när Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskade 27 akutsjukhus i landet. Samtliga sjukhus kritiserades för brist på personal och vårdplatser och Ivo bedömer att patientsäkerheten inte kan garanteras.

– Det här får inte bli ett normalläge, säger generaldirektör Sofia Wallström.

Ivo gjorde sin tillsyn under fjolåret, och redan i ett inledande skede stod det klart att alla regioner rapporterade brist på vårdpersonal, och i nästan alla regioner till och med stor brist. Flertalet regioner har också uppgett att de inte ser någon ljusning under kommande år.

Personalbristen leder i sin tur till brist på vårdplatser – utan tillräcklig bemanning kan vårdbehovet inte tillgodoses. Och det i sin tur äventyrar patientsäkerheten, har Ivo konstaterat.

Fyra slutsatser

I sina slutsatser drar Ivo fyra övergripande slutsatser, bland annat att minskningen av vårdplatser har gått för långt. Det har också lett till överbeläggningar, utlokaliseringar och långa väntetider på akutmottagningarna ökat.

En annan slutsats är att staten måste agera när patientsäkerheten åsidosätts.

I nästa steg har Ivo gjort anmälda och oanmälda inspektioner på sjukhusen. Tillsynsrundan ledde till kritik mot samtliga sjukhus.

– Personalens förutsättningar att jobba med patientsäkerhet på de här sjukhusen är usla, säger Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström på en pressträff där Ivo presenterar sina slutsatser.

– Det här får inte bli ett normalläge, säger hon vidare.

Det senast fattade beslutet gäller Oskarshamns sjukhus, där Ivo pekar på att patienter placeras i korridorer och att patienter inte alltid får sina vårdbehov tillgodosedda. Det har enligt läkare hänt att patienter inte fått de läkemedel som ordinerats. Läkare uppger också att brist på vårdplatser leder till att det varje vecka händer att en patient som skulle behöva läggas in ändå skickas hem.

Grytlock och bjällror

– Det är ett mycket allvarligt läge. Vi har situationer där patienter ligger i flera dygn på akutmottagningarna, i korridorer eller utlokaliserade på avdelningar där det inte finns rätt kompetens, sade Ivos generaldirektör Sofia Wallström till Läkartidningen strax före jul, när 24 av de 27 sjukhusen hade fått kritik.

Sofia Wallström tog själv som exempel att patienter försetts med grytlock eller bjällror för att kunna larma personalen.

Ivo har nu sammanfattat sina iakttagelser och presenterar en delrapport om vad myndigheten sett och vilka slutsatser den drar.

Redan på torsdagsmorgonen meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram förslag till en nationell plan för kompetensförsörjningen inom vården. Enligt ministern är situationen oroande.

Anna Lena Wallström/TT

Fakta: Granskade sjukhus

Fakta: Granskade sjukhus

Sjukhus, region:

Sunderby sjukhus, Norrbotten

Sundsvalls sjukhus, Västernorrland

Akademiska sjukhuset, Uppsala

Södersjukhuset, Stockholm

Danderyd, Stockholm

Helsingborg, Skåne

Skånes universitetssjukhus (SUS) Malmö, Skåne

SUS Lund, Skåne

Gävle sjukhus, Gävleborg

US i Linköping, Östergötland

Blekingesjukhuset Karlskrona, Blekinge

Sahlgrenska/Sahlgrenska, Västra Götaland

Sahlgrenska/Östra, Västra Götaland

Universitetssjukhuset Örebro, Örebro

Västerås, Västmanland

Falu lasarett, Dalarna

Östersunds sjukhus, Jämtland Härjedalen

Karolinska sjukhuset - Huddinge/Solna, Stockholm

Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Sörmland

Centrallasarettet Växjö, Kronoberg

Oskarshamns sjukhus, Kalmar

Norrlands universitetssjukhus, Umeå, Västerbotten

Sjukhuset Varberg, Halland

Höglandssjukhuset, Jönköping

Centralsjukhuset i Karlstad, Värmland

Visby lasarett, Gotland

Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Stockholm

Källa: Ivo

Brister som Ivo uppmärksammat

Brister som Ivo uppmärksammat

Patienter vårdas under lång tid i korridorer eller på andra integritetskränkande och olämpliga ställen, utan att få tillräckligt med mat, vatten eller ens hjälp att gå på toaletten. Den mest grundläggande patientsäkerheten kan inte tillgodoses.

Patienter utrustas med grytlock och bjällror för att kunna påkalla personalens uppmärksamhet.

Läkemedel ges inte alls eller inte i tid.

Medicinsk övervakning sker inte utifrån patienternas medicinska behov utan utifrån tillgänglig utrustning och personal.

I tillsynen framkommer att personal inte kom fram med defibrillatorn till en patient med hjärtstopp eftersom patienter vårdas i korridoren.

Artikeltaggar

InspektionerIvoOmsorgSjukhusSocialstyrelsenVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.