Frågar åt en kompis: Behövs bygglov för kärnkraft på tomten?

Krönikor
PUBLICERAD:
Det tycks finnas någon sorts förkärlek för kärnkraftverk. Men var ska de nya reaktorerna byggas, och kommer det bli lika svårt att få tillstånd att bygga dem som för vindkraftverken?
Foto: Adam Ihse/TT
Vill du ha ett kärnkraftverk runt knuten? I Säffle är man inte särskilt sugen i alla fall. Kommer det här bli vår nästa vindkraftsfråga?

Du vet hur det är vid det här laget. Ett troligen utländskt ägt energibolag har identifierat höga höjder i den värmländska vildmarken som perfekt att anlägga 250 meter höga vindsnurror på som i sin tur kan leverera bra med grön elektricitet till våra elbilar, elektroniskt beroende hem och livsstil, industrier, näringar med mera. Kruxet är bara att oavsett hur mycket vildmark det än må vara så är det ingen som vill se kraftverken ens mot horisonten, och i nio fall av tio blir det inget.

Nu tycks det vara nya kärnkraftverk som gäller. Och det lär bli samma procedur där, kanske och möjligen med den skillnaden att ett kärnkraftverk kan komma att betyda något fler arbetstillfällen, men det mesta blir nog rätt så automatiserat så den skillnaden blir nog försumbar när de börjar byggas om något eller några decennier.

Kärnkraft, vindkraft eller något helt annat. Något måste i alla fall göras, och det rätt snart. Hur vi annars ska ladda våra elbilar när hela fordonsflottan ska ställa om här inom kort är en gåta utan svar. Behöver en bygglov för en kärnkraftreaktor på tomten? Eller går det som attefallshus? Det är en kompis som undrar...

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.