Hoppa till huvudinnehållet

Bostäder i stället för verkstad: ”Taklösningen skulle gå att sälja tio gånger”

Publicerad:
Det nya flerbostadshuset är tänkt att smälta in bland övriga byggnader längs Pråmkanalen.
Det nya flerbostadshuset är tänkt att smälta in bland övriga byggnader längs Pråmkanalen. Foto: Illustration: Tengbom arkitekter

Envåningsbyggnaden på den västra sidan av Pråmkanalen är snart ett minne blott.

Ett flerbostadshus med 22 större bostadsrätter ska växa fram.

– Vi vill färdigställa området efter kanalen, säger Håkan Broström på Hofbro fastigheter.

Omvandlingen av Bryggudden från ett industriområde till en modern stadsdel med bostäder och verksamheter tog fart 2011. Snart försvinner en av de sista industriresterna, nämligen byggnaden som tidigare inrymde Bröderna Perssons mekaniska verkstad.

Fastighetsbolagen Hofbro och Idun Domun Barken måste först vänta på att en ny detaljplan antas av Karlstads kommun. Hofbro och Idun vill bygga ett likadant flerbostadshus som grannkåkarna och det tillåter inte den nuvarande detaljplanen från 2009. Den kvarstående byggrätten är för liten.

– Vi vill att byggnaden ska se ut om övriga hus längs kanalen. Annars skulle det se konstigt ut, säger Håkan Broström.

Den tidigare tomträttshavaren planerade för en annan lösning med en bredare byggnad och fler lägenheter.

– När vi köpte tomten gick vi tillbaka till den ursprungliga planen. Vi tätar igen ett hål, säger Håkan Broström som var med och tog fram detaljplanen 2009 i egenskap av partner i Prepart.

– Vi har anlitat samma arkitekt, Tengbom, som då, säger Broström.

De 22 lägenheterna kommer att bli rymliga. Den största planeras bli på 160 kvadratmeter.

– Snittstorleken blir 94 kvadratmeter, så det är stora lägenheter.

Den tidigare industribyggnaden efter Pråmkanalen ska rivas och ersättas med ett flerbostadshus.
Den tidigare industribyggnaden efter Pråmkanalen ska rivas och ersättas med ett flerbostadshus. Foto: Tommy Andersson

Detaljplanen var ute på en första remissrunda (samråd) före jul. En andra skarpare runda (granskning) väntar under våren. Håkan Broström hoppas att stadsbyggnadsnämnden ska anta den nya detaljplanen före halvårsskiftet. I så fall skulle försäljningen kunna starta efter semestern.

Under samrådsmötet i november framfördes det synpunkter på att det saknas grönytor i Tyggårdsviken och att detaljplaneområdet skulle lämpa sig för en park. Synpunkterna har nått Håkan Broström.

– Kommunen tycker att vårt förslag är ett bra förslag. Vi anpassar oss efter omgivningen och finjusterar bara lite, säger han.

När det kan bli spade i marken är svårt att säga något om. Det rådande världsläget med stigande inflation och högre räntor har satt sina spår i nyproduktionen av bostäder.

– Men senast vi var ute på marknaden i området var det ett otroligt intresse. Ligger ett projekt på rätt plats går det att sälja oavsett konjunktur, även om det är extra tufft just nu. Taklösningen ut mot kanalen, som är mest attraktiv, skulle säkert att gå att sälja tio gånger, menar Håkan Broström.

Bygget av 43 nya lägenheter har startatLondoninspirerat intill pråmkanalen”Asterix”-eran snart slut vid Pråmkanalen

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBrygguddenDetaljplanerFastigheterHåkan BroströmKarlstads kommunLägenheterPråmkanalenTyggårdsviken

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.