Hoppa till huvudinnehållet

Politikens vilja – snabba på bostäderna på Björken

Publicerad:
Bygget av de 24 första lägenheterna på det nya kvarteret Björken pågår för fullt och nu hoppas politiken i Torsby att man ska kunna påskynda arbetet med även den andra etappen.
Bygget av de 24 första lägenheterna på det nya kvarteret Björken pågår för fullt och nu hoppas politiken i Torsby att man ska kunna påskynda arbetet med även den andra etappen. Foto: Daniel Olausson

Kommunägda Torsby bostäder får två års avsteg från kraven på ekonomisk avkastning.

Politiken vill få ytterligare fart på bostadsbyggandet.

– Tanken är att kanske gå vidare med etapp två på Björken, säger Ronnie Walfridsson (M).

Etapp ett, som nu är under uppbyggande, består som bekant av 24 lägenheter med beräknad inflyttning under våren 2024.

Trots att det faktiskt byggs en hel del bostäder i framför allt Torsby har kommunalrådet Peter Jonsson (S) vid flera tillfällen aviserat just bostadsbyggandet som den kanske allra viktigaste frågan för kommunen.

– Här är politiken ganska enig, säger han.

– Vi är jätteberoende av att det byggs för att kunna stötta näringslivet och få hit fler skattebetalare så måste de kunna bo någonstans. Och det handlar också om att vi måste fortsatt stimulera privatbyggande.

Kommunstyrelsen beslutade tidigare i veckan i enighet att låta Torsby bostäder göra avsteg från sina krav om lönsamhet och avkastning under två års tid.

Ronnie Walfridsson (M) är ersättare i Torsby bostäders styrelse och önskar att kommunstyrelsens beslut ska påskynda byggandet vid kvarteret Björken.
Ronnie Walfridsson (M) är ersättare i Torsby bostäders styrelse och önskar att kommunstyrelsens beslut ska påskynda byggandet vid kvarteret Björken. Foto: Daniel Olausson

Enligt Ronnie Walfridsson (M), kommunstyrelsens vice ordförande och ersättare i styrelsen för Torsby bostäder AB, är förhoppningen att påskynda arbetet med att få igång även den andra etappen av bygget på kvarteret Björken.

– Det är ett kämpigt byggprojekt och kostar en hel del pengar för man måste fylla upp med en två meter och där är tanken att ta bergkullen vid Kajsheakorset, säger han.

– Så det här är ett sätt att underlätta för dem att fullfölja den planen som ligger. Samtidigt som vi också hoppas på våra privata byggföretag, säger Peter Jonsson.

Det är i nuläget okänt exakt hur många fler bostäder en andra etapp skulle innehålla, men med alla tre etapper klara har Torsby bostäder tidigare aviserat att det kan bli uppemot ett 70-tal nya lägenheter i både sjö- och centrumnära läge på Björkholmen i Torsby.

LÄS OCKSÅ:

Ett varmt välkomnande – därför flyttade Anna med familj till TorsbyEfter sju år – snart börjar nya bostadsområdet ta formHär byggs Torsbys nya bostäder: ”Det är redan många som hör av sig”Stödet slopas – oro för nybygget i Torsby: ”Har en stor påverkan”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderKommunstyrelsenLägenheterPeter JonssonRonnie WalfridssonStyrelserTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.