Hoppa till huvudinnehållet

Efter 20 år – Nisser (M) petar bort sin syster: ”Så är livet”

Publicerad:
Per-Samuel Nisser (M) kommer att väljas om till ordförande för kommunrevisionen i Karlstad.
Per-Samuel Nisser (M) kommer att väljas om till ordförande för kommunrevisionen i Karlstad. Foto: Tommy Andersson

Per-Samuel Nisser (M) väljs om till ordförande för kommunrevisionen.

Det innebär att partikollegan och systern Margareta Larsson Nisser (M) lämnar kommunstyrelsen efter drygt 20 år.

– Alla har varit intresserade att det ska lösa sig på ett bra sätt för alla parter, säger Alexander Torin, kommunalråd för Moderaterna.

Per-Samuel Nisser var kommunstyrelsens ordförande i tolv år. Efter valet i höstas valde han att träda tillbaka från politikens främsta led. I november utsågs han till ordförande i kommunrevisionen av kommunfullmäktige. I efterhand har det visat sig att han inte var valbar. Hans syster Margareta Larsson Nisser är nämligen ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och därmed uppstod det en jävssituation.

Moderaternas fullmäktigegrupp, bestående av ordinarie ledamöter och ersättare, hade frågan på agendan på tisdagens möte – och har kommit fram till en lösning.

– Vi kommer att göra ett skifte. Margareta lämnar kommunstyrelsen och blir förste vice ordförande i Karlstads Stadshus. Lotta Björklund blir i stället ordinarie ledamot i kommunstyrelsen där Mats Bergman kliver in som ersättare, säger Alexander Torin.

Margareta Larsson Nisser lämnar också uppdraget som vice ordförande i tillväxtutskottet. Mats Bergman föreslås som efterträdare.

– Mats var föreslagen som förste vice ordförande i Stadshus vid stämman i vår. Där Margareta kliver in, säger Alexander Torin.

Han säger att alla justeringar sker i samförstånd.

– Vi har haft en diskussion i gruppstyrelsen, som är valberedning, och fullmäktigegruppen sedan det här uppdagades. Alla har varit intresserade att det ska lösa sig på ett bra sätt för alla parter. Det har inte varit fråga om någon konflikt. Besluten togs av en enig fullmäktigegrupp, säger han.

Hur ser du på att Per-Samuel Nisser i egenskap av ordförande i kommunrevisionen kan få i uppdrag att granska beslut som han varit den högste ansvarige för att genomdriva?

– Jag litar fullt på att Per-Samuel har tillräckligt med integritet att han meddelar jäv i sådana frågor. Det har jag inga tveksamheter kring, svarar Alexander Torin.

Margareta Larsson Nisser har varit ersättare eller ordinarie ledamot i kommunstyrelsen sedan 2002.

Jag antar att det inte var på det här sättet du tänkt lämna kommunstyrelsen?

– Nej, men så är livet. Jag är jättenöjd med uppdraget i Stadshus. Jag gillar bolagsfrågor. Det är många och olika frågor och inte så politiskt. Det tycker jag är trevligt. De kommunala bolagen sköter sig själva. Sedan blir det också bra för brodern, säger hon.

Karlstads Stadshus är moderbolag för Karlstads kommunala bolag som Karlstads Energi och Karlstads Bostads AB.

Artikeltaggar

Alexander TorinKarlstadKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMargareta LarssonModeraternaPer-Samuel NisserPolitik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.