Filipstads kommun har stora planer för anläggningen Kalhyttan.
– Vi vill få fler besökare till kommunen under hela året. Det menar vi går att göra genom att utveckla Kalhyttan utan dyra åtgärder, säger Klara Thorell, turismsamordnare i Filipstad..
Det finns ingen uttalad vision för Kalhyttan. Det är Kalhyttealliansen, där flera föreningar ingår, som arbetar med utvecklingsfrågor.
– Vi utgår därför från föreningarnas gamla vision, att behålla det arbete som görs nu, speciellt under vintertid. Vi vill ha en anläggning som håller en väldigt hög klass. Vi vill behålla andan som har funnits på Kalhyttan som ett friluftsområde för alla, säger hon.
Konstsnön har har blivit en lönsam investering nu när elen är så dyr. Den har även inlett ett samarbete med boenden i närområdet. På exempelvis Hennickehammar kan man välj ett skidpaket eller hyra längdskidor.
– Vi kommer att marknadsföra Kalhyttan och visa vilken bred skara besökare den har. Syftet är att locka fler långväga gäster som från Stockholm. Den 5 februari har vi premiär för LGP- stafetten.En skidstafett för alla i skidlegendaren Lars Göran Pettersons anda. Han gick bort under 2021 och hade en sista idé inom skidvärlden – att göra en stafett på Kalhyttan, säger Klara Thorell.
Konstsnö kostade 200 000
De tidigare investeringarna har kostat cirka 200 000 kronor. Det nya satsningarna är inte lika dyra men rör sig om några tusenlappar.
– I dem ingår nya grillplatser och skyltar. Jag har inte köpt skyltarna än och vet därför inte slutsumman, säger hon.
När Värmlands Folkblad besöker Kalhyttan kunde ingen representant från alliansen medverka. Klara Thorell känner till deras uppfattning.
– De har varit drivande i utvecklingen av Kalhyttan genom alla år. Alliansen vill att allt ska ske nu, säger hon.