Hoppa till huvudinnehållet

Anmälde inte tjänstepension – måste betala tillbaka nästan 60 000 kronor

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
En Karlstadsbo måste betala tillbaka nästan 60 000 kronor efter att hen missat att ta med tjänstepensionen i ansökan om bostadstillägg.
En Karlstadsbo måste betala tillbaka nästan 60 000 kronor efter att hen missat att ta med tjänstepensionen i ansökan om bostadstillägg. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

En Karlstadsbo har åkt på en rejäl ekonomisk smäll efter en miss som lätt hade kunnat undvikas.

Nu måste personen betala tillbaka 56 752 kronor till Pensionsmyndigheten.

Det hela handlar om den tjänstepension som Karlstadsbon fick utbetalad från 2020. Den hade inte räknats in i den totala inkomst som personen anmälde för att få bostadstillägg.

Det innebär att personen fick ett betydligt större bostadstillägg än hen hade rätt till utbetalat ända fram till att det hela uppdagades i oktober 2022.

I svaret till Pensionsmyndigheten har Karlstadsbon sagt att hen ”inte tror på att det kan ha blivit fel” samt att ”jag har en sjukdom som jag lider av och detta har gjort mig ännu mer orolig samt att jag har utgifter för hjälpmedel som jag inte kunnat betala, så jag kan inte kan betala denna skuld”.

Pensionsmyndigheten anser dock inte att det är skäl som motiverar någon ändring av beslutet. Tjänstepensionen var inte angiven, och det hela avslöjades först efter avstämning med Skatteverket.

Totalt handlar det om 56 572 kronor som Karlstadsbon nu måste betala tillbaka.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättInkomstKarlstadPensionsmyndighetenPrivatekonomiSjukdomSkatteverketSkulder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.