Hoppa till huvudinnehållet

S uppmanar: Skynda på arbetet med fängelseplanerna i Råda

Publicerad:
Tomas Pettersson (S), Malin Ericsson (S) och Mikael Dahlqvist (S) vill se att det läggs i en växel när det kommer till arbetet att försöka få en ny anstalt till Hagfors.
Tomas Pettersson (S), Malin Ericsson (S) och Mikael Dahlqvist (S) vill se att det läggs i en växel när det kommer till arbetet att försöka få en ny anstalt till Hagfors. Foto: Daniel Olausson

Socialdemokraterna vill att styrande Oberoende realister intensifierar arbetet med att få ett fängelse till Hagfors.

Man befarar att andra smiter före i kön annars.

– Vi får inte sumpa den här chansen, säger Malin Ericsson (S) som författat en skrivelse på ämnet.

En ny anstalt i kommunen, förslagsvis belägen i skogsområdet intill den nya ambulansstationen vid flygplatsen, spås ge hundratals nya jobb.

Det är en viktig satsning inte bara för Hagfors kommun, utan för hela den värmländska arbetsmarknaden, anser Socialdemokraterna som alltså vill att OR intensifierar det arbete som sjösattes i samband med den intresseanmälan som lämnades in tillsammans med Munkfors kommun för drygt ett år sedan.

– Vi hade en träff här tidigt i höstas med Kriminalvården där vi hade en dialog om hur det såg ut och det kändes som att det helt klart finns möjlighet att få ihop ett paket. Det finns en del saker att skruva på och där och då kändes det som att det är viktigt att politiken gör sitt arbete och lobbar för frågan, och det är ett halvår sedan. Då är det dags att det börjar hända något, säger Tomas Pettersson (S).

Riksdagsledamot Mikael Dahlqvist (S) kan driva på frågan i opposition, men utan att veta huruvida han har kommunen i ryggen blir det ganska tandlöst, resonerar han.

Han trycker på vikten av att politiken gör sitt fotarbete, som han uttrycker det, och pekar på ett färskt exempel i Trelleborg som nu får en anstalt och där politiken legat på för att få fart på frågan.

– Nu och framöver är det enormt med fängelseplatser som ska byggas och om vi kryper tillbaka något så kommer andra kommuner att kliva fram. Och då är vi inte med. Här gäller det också att engagera övriga i regionen i frågan, säger han.

Hur ser ni på ert eget ansvar då, ni styr ändå i regionen, har ingångar i riksdagen och oppositionsråd i kommunen?

– Vi kan driva frågan så att det blir fart här inne så att det blir en samordning, och den har vi efterfrågat. Vi kan inte gå några andra vägar än dem som styr idag så vår roll blir att skjuta på så att det händer något, säger Tomas Pettersson och förklarar att man försökt lyfta frågan internt.

– Och det utan att det händer något. Därför känner vi nu att vi behöver lyfta frågan så att alla partier som sitter i kommunfullmäktige får vara med, då blir det mer en öppen fråga och diskussion kring det. För det här är varken en sossefråga eller OR-fråga, det berör alla som sitter här.

Det var glada miner i mars förra året när Jens Fischer (OR) tillsammans med de socialdemokratiska politikerna Mathias Lindquist (S) och Tomas Pettersson (S) presenterade att Hagfors och Munkfors kommun lämnar in en gemensam intresseanmälan om att få bygga en anstalt vid flygplatsen i Råda.
Det var glada miner i mars förra året när Jens Fischer (OR) tillsammans med de socialdemokratiska politikerna Mathias Lindquist (S) och Tomas Pettersson (S) presenterade att Hagfors och Munkfors kommun lämnar in en gemensam intresseanmälan om att få bygga en anstalt vid flygplatsen i Råda. Foto: Peter Bäcker

Kommunalrådet Jens Fischer (OR) håller med om att det behövs jobbas aktivt för att lobba in Hagfors som lämpligt för ett fängelsebygge.

Men han ställer sig också frågande till delar av Socialdemokraternas kritik.

– Inledningsvis lät det ju på Socialdemokraterna som att manegen var krattad och klar, men så var det inte och det blev ganska tydligt när vi hade mötet med tjänstemän från Kriminalvården, vilket också S var med på, säger han och konstaterar dessutom att regeringen har en ny justitieminister.

Vill bjuda in

Nästa steg då, det vore att bjuda in berörda ansvariga, samtidigt som man även jobbar med frågan regionalt, säger Jens Fischer.

– Vi jobbar på med frågan, precis som säkert andra kommuner gör, för att visa på vårt intresse för att få en sådan etablering. Och nästa steg blir att bjuda in för att visa upp platsen. Så på så vis står vi nog på samma grund som en del andra kommuner gör.

LÄS OCKSÅ:

Vill anlägga ny stor anstalt i norra Värmland: ”Vi är hoppfulla”Kriminalvården om föreslagna fängelset: ”Vi välkomnar initiativ från kommuner”

Artikeltaggar

Bostad och byggenHagforsHagfors kommunJens FischerKriminalvårdenMikael DahlqvistMunkfors kommunOberoende realisterPolitikRådaSocialdemokraternaTomas Pettersson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.