Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges snabbaste är kvitt bekymren: ”Det var olikt mig”

Publicerad:
Henrik Larsson gör säsongsdebut i helgen och berättar om en problemfri försäsong och målet att springa fler lopp över 200 meter.
Henrik Larsson gör säsongsdebut i helgen och berättar om en problemfri försäsong och målet att springa fler lopp över 200 meter. Foto: VEGARD GRØTT

På söndag begår Henrik Larsson säsongsdebut och kan blicka tillbaka på en problemfri försäsong – för första gången på länge.

– Jag har snuddat vid mina personliga träningsrekord, då är jag ändå inte formtoppad, säger Larsson.

Skadorna har avlöst varandra och det är framför allt krånglande baksidor, varje sprinters stora mardröm, som framför allt urholkat träningen för honom.

Skadebekymren gjorde att han tappade sin stora styrka – förmågan att hålla farten i slutet av loppet när konkurrenterna tappar den, vilket också gjorde honom till en vass 200-meterslöpare i junioråldern.

– Jag har fokuserat mer på att stärka kroppen och de ställena jag haft problem med, mycket träning av baksidor för att jag ska tåla belastning. Det har hjälpt mig mycket och tanken har varit att stärka upp innan jag får problem.

När han nu blivit kvitt bekymren hoppas han kunna göra fler lopp över 200 meter.

– Med skadorna när jag inte kunde träna som jag ville tappade jag lite av min sprintuthållighet. Jag fick välja på 100 och 200 och fick skippa större delen av träningen för 200, men det påverkade även 100 meter.

Han lyfter fram EM i somras där Larsson inte fick till avslutningen av semifinalen.

– Jag var nästan först efter 20-30 meter, sen tappade jag därifrån och det var olikt mig. Avslutningen har alltid varit min styrka innan. Nu är tanken att jag ska försöka göra fler lopp på 200 meter i sommar, dels är det roligt men också för att det gynnar mig.

Hemmatävlingen

Till helgen väntar tävlingspremiär i Örebro och under inomhussäsongen ser Larsson två stora mål. Det första blir Nordenkampen på hemmaplan, 12 februari, det andra EM i Istanbul.

– Nordenkampen är definitivt ett stort mål för mig, sen blir huvudmålet EM. Mellan Örebrotävlingen och Nordenkampen blir det också Folksam GP i Sätra och innan EM är planen att springa inomhus-SM.

Nordenkampen går som sagt på hemmaplan i Karlstad där nya friidrottshallen ELH-arena står som värd. Hallen har också blivit en del av Larssons vardag då all träning sker där.

– Verkligen en stor skillnad, Våxnäshallen kändes inte så dålig när man tränade där. Men banorna är sprillans nya och det finns en del med mjukare banor och sen är de på innerplan lite hårdare. Bättre för kroppen att kunna träna på de mjuka och rent allmänt känns det bättre, säger han.

Artikeltaggar

FriidrottHenrik Larsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.