Hoppa till huvudinnehållet

Håkan Arvidsson om San Moteur: ”I år siktar vi på Elitloppet”

Publicerad:
San Moteur vid vinsten på Färjestad under långfredagen. Nu öppnar Håkan Arvidsson upp om förhoppningarna om året och en eventuell start i Elitloppet.
San Moteur vid vinsten på Färjestad under långfredagen. Nu öppnar Håkan Arvidsson upp om förhoppningarna om året och en eventuell start i Elitloppet. Foto: Malin Albinsson

Förra året var San Moteur en önskehäst i Elitloppet av arrangörerna men man tackade nej till en plats.

Med drygt fyra månader kvar till årets Elitlopp låter det mer positivt.

– Händer det inget konstigt vill vi vara med, säger Håkan Arvidsson.

Redan i tidig ålder visade San Moteur att han är något alldeles extra och förra året, som femåring, slog han igenom på allvar.

På långfredagen vann han Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad på ett mycket övertygande sätt och sedan rullade det på.

I mitten av augusti utklassade han de jämnåriga konkurrenterna i Jubileumspokalen på Solvalla. Man siktade på en start i Frankrike och Prix d’Amerique men en skada satte stopp för de planerna.

San Moteur tillbringade en tid på Menhammar stuteri som avelshingst men när han tillbaka i Värmland igen.

– Det har gått drygt tre veckor sedan han kom tillbaka från Menhammar. Han var igång med träningen redan där, jag var själv på Menhammar ett par gånger och körde honom, berättar Håkan Arvidsson.

Medan Timo Nurmos lägger dimridåer utåt hur han tänker med Calgary Games så är Arvidsson befriande öppen med hur planerna ser ut för hans stjärnhäst.

– Om det inte händer något konstigt vill vi vara med i Elitloppet i år. Som det ser ut för dagen vill vi prova att vara med på Solvalla. Hästen är sex år och ska vara färdigväxt och mogen i kroppen för att klara två heat samma dag.

Elitloppet körs alltid på mors dag, det vill säga den sista söndagen i maj. För att San Moteur ska vara i toppform då behöver han göra ett par starter innan.

– Det beror lite på hur väderleken kommer att vara men planen är att han ska årsdebutera i april. Det finns få lopp för de bästa hästarna. Det kan bli så att vi får gå ut i ett kval till Olympiatravet. Jag vet faktiskt inte utan vi får se när propositionerna för april kommer vad som finns att välja på, säger Arvidsson.

Det är alltså ett par månader kvar innan vi får se San Moteur på tävlingsbanan igen och för dagen tränar han på ute på Lökene.

– Han går inte i några högre tempon i sina jobb men han känns fräsch och fin. Han går aldrig några snabbare jobb utan inför årsdebuten ifjol så hade han gått i 1.35-tempo som fortast, informerar Arvidsson.

Artikeltaggar

Håkan ArvidssonSan MoteurSolvallaTrav

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.