Slappna av – det är inte så jävla farligt att svära

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Miriam Bryant och Cornelia Jakobs – två tjejjor som uppfriskande nog, ohindrat, svurit i tv.
Foto: TT
Vi har klivit in i 2023 men det förbannade gnället över svordomar verkar hänga kvar. Vad jag känner över det? Tackar som frågar. Slappna av lite och låt folk hållas.

När Miriam Bryant var med i Så mycket bättre 2015 började det snabbt rasas över hennes ”ovårdade språk”. När Cornelia Jakobs kammade hem Melodifestivalvinsten i fjol var det flera Facebookriddare som tyckte att hon inte längre var en värdig vinnare för att hon utbrast något ”grovt svärord” (hur grovt tror vi att det var?). Och när jag nyss i en tweet svor friskt över att jag testade positivt för covid dagen innan nyårsafton, med över två kilo nyårsfestlax i kylen, gled en riktig festprisse in och föreslog att jag skulle ”tvätta munnen”.

För all del, det är olika det där förstås. Men jag personligen börjar bli lite less på moralpaniken, och på de som fortfarande tycker att svordomar är ett tecken på obildning eller ett bristande ordförråd – speciellt i dag när vad som helst kan vara en svordom om man har rätt anslag. I min värld är kreativa svordomar ett större tecken på ett göttigt vokabulär än pryda bibelord. Dessutom tycker jag att det är uppfriskande när folk inte vaktar sin tunga utan filterlöst uttrycker det de känner.

Men det är, som sagt, uppenbarligen jävligt olika det där.