Hoppa till huvudinnehållet

Lagkrav på att märka och registrera katter: ”Steg i rätt riktning”

Publicerad:
Hankatten Hampus är en av ett 30-tal katter som Pernilla Schullström och övriga frivilliga på Djurskyddet Karlstad för närvarande tar hand om. Han saknade ID-märkning och registrering, som så väldigt många andra.
Hankatten Hampus är en av ett 30-tal katter som Pernilla Schullström och övriga frivilliga på Djurskyddet Karlstad för närvarande tar hand om. Han saknade ID-märkning och registrering, som så väldigt många andra. Foto: Peter Bäcker

Uppskattningsvis 100 000 katter lever förvildade i Sverige. Den siffran ska pressas ned och kattens status lyftas.

Det är syftet med den nya lagen om märkning och registrering av alla katter som trädde i kraft vid årsskiftet.

– Ett stort steg i rätt riktning, säger Mia Andersson på Djurskyddet Karlstad.

Att katter inte kastreras, lämnas vind för våg och ibland överges helt av sina ägare har varit ett problem i alla tider. Något Djurskyddet märker alltför väl. När VF hälsar på i lokalerna i Grava under onsdagen är ett 30-tal omhändertagna krabater inhysta.

– Dessutom har vi ytterligare 15 i olika jourhem. Men det har hänt att det varit betydligt fler i perioder, säger Pernilla Schullström som tillsammans med Cissi Sundholm finns på plats.

Kärvänlige hankatten Hampus kommer fram och hälsar medan de flesta andra ligger kvar på sina hyllor och skrymslen. Vissa har farit illa och är fortfarande skygga. Pernilla konstaterar att bara cirka fem procent av katterna som Djurskyddet tar hand om är ID-märkta, och knappt ens så många kastrerade.

– Därför ser vi alltid till att genomföra kastrering, ID-märkning och registrering på katterna som kommer in.

Pernilla, Cissi och Mia Andersson, sekreterare i Djurskyddet Karlstads styrelse, hoppas dock att den nya lagstiftningen om märkning och registrering kan minska problemen. Åtminstone på sikt.

Bara fem procent av katterna som tas om hand av Djurskyddet är ID-märkta, konstaterar Cissi Sundholm och Pernilla Schullström som hoppas den nya lagen leder till bättring.
Bara fem procent av katterna som tas om hand av Djurskyddet är ID-märkta, konstaterar Cissi Sundholm och Pernilla Schullström som hoppas den nya lagen leder till bättring. Foto: Peter Bäcker

– Ja, vi är jätteglada för lagen, det är ju något som vår organisation propagerat för i många år. Det är ett viktigt steg för att höja kattens status och minska problemen med bortsprungna och förvildade katter. Men tyvärr tror jag att det kommer att ta lång tid innan vi ser någon större skillnad i praktiken, säger Mia Andersson.

Hon jämför med lagen om registrering av hundar som genomfördes för drygt 20 år sedan.

Innan lagen var cirka 60 procent av alla hundar registrerade, och det dröjde ungefär ett årtionde innan den siffran höjdes markant. I dag ligger det på 95 procent.

– Katter har traditionellt en lägre status, många är utekatter och riskerar att försvinna på egen hand och många färre är registrerade från början. Runt 30 procent bara. Hur mycket lagen förändrar det får vi se – det blir nog bättre, men jag är rädd att det kommer att dröja, säger Mia Andersson.

Enligt Christoffer Leijonwirth, projektledare på Jordbruksverket som är huvudman för det nya kattregistret, har det dock börjat bra. Omedelbart efter årsskiftet strömmade kattägarna till för att få in sina katter i systemet.

Runt 100 000 katter lever förvildade i Sverige i dag. En siffra myndigheterna vill sänka ned mot noll – och då är lagen om märkning och registrering ett viktigt steg.
Runt 100 000 katter lever förvildade i Sverige i dag. En siffra myndigheterna vill sänka ned mot noll – och då är lagen om märkning och registrering ett viktigt steg. Foto: Peter Bäcker

– Ja, i perioder har vår webbsida varit väldigt hårt belastad, och vi har haft lite småbekymmer med att få betalningarna att gå igenom för vissa. Men redan efter en vecka är 125 000 katter registrerade, vilket är glädjande och över förväntan. Med den här starten hoppas vi på en halv miljon registrerade katter under 2023.

Leijonwirth berättar att antalet katter i Sverige ligger på totalt cirka 1,4 miljoner, varav ungefär 100 000 saknar ägare som tar hand om dem. Det är den senare siffran som man hoppas kunna få ned så mycket som möjligt.

– Det är syftet med lagen, ja. Katter är ju tamdjur och kräver skötsel och omvårdnad, de är inte anpassade för att leva vilt i längden.

Den kattägare som inte genomför märkning och registrering riskerar böter om katten rymmer och omhändertas.

– Det är länsstyrelsen som har hand om den tillsynen. Till en början kommer man inte att vara så strikta med vite, lagen har ju precis hunnit träda i kraft, men på sikt är det tänkt att det ska fungera så.

Nya lagen om märkning och registrering av katter

•Trädde i kraft 1 januari 20023 och innebär att samma krav som tidigare gällt för hundar nu även omfattar katter.

• Gäller för alla katter, inne- såväl som utekatter, som är äldre än fyra måander och födda efter 1 januari 2008.

• ID-märkning ska ske via chip eller tatuering, företrädesvis i kattens öra. Om tatueringen med åren blivit suddig kan den behöva uppdateras. Det omsköts av veterinär.

• Registrering ska göras hos Jordbruksverket, oavsett om katten sedan tidigare finns i något av de frivilliga registren (Sverak/Svenska Kennelklubben). Det görs enklast digitalt via jordbruksverket.se och kostar 40 kronor.

• Om katter påträffas utan märkning och registrering kan länsstyrelsen utdöma vite till ägaren, om och när hen ger sig till känna. Under en tid tills lagen etablerats kommer dock myndigheterna inte vara strikta på den punkten.

Artikeltaggar

Djur och naturDjurskyddet KarlstadGravaHusdjurJordbruksverketVeterinär

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.