Hoppa till huvudinnehållet

80-talsstjärnan och Karlstadsprofilen Haakon Pedersen död: ”Har påverkat många”

Publicerad:

80-talsstjärna, uppskattad musiklärare och Karlstadsprofil. Många sörjer nu Haakon Pedersen som har avlidit i en ålder av 64 år.

– Han har varit en väldigt central person som bidragit med mycket glädje bland kollegor och elever, säger Daniel Skålerud, gymnasiechef på Sundsta-Älvkullegymnasiet.

Haakon Pedersen, född i Norge 1959 men sedan många år tillbaka bosatt i Karlstad, fick sitt artistgenombrott på 1980-talet då han bland annat tävlade i Melodifestivalen vid två tillfällen. Pedersen är också rösten bakom flera kända ledmotiv på svenska, som musiken till Disneyproduktionerna "Bumbibjörnarna" och "Piff och Puff – Räddningspatrullen". Bland hans mest kända låtar finns schlagerhitten "Nattens drottning" och "Ringar på vatten", en duett Pedersen gjorde med Lotta Engberg.

– Allt han har gjort har han gjort med avtryck, säger nära vännen och musikerkollegan Harry Kjörsvik.

De båda lärde känna varandra när Haakon Pedersen flyttade till Karlstad i början av 1990-talet, och de kom med åren att spela tillsammans i flera olika konstellationer.

– Det klickade redan från första stund. Jag lärde mig fantastiskt mycket av Haakon, om vad musik är. Han hade ett stort ledarskap på alla sätt och vis, och hade alltid nära till skratt även om det naturligtvis fanns ett allvar där också. Han hade helt enkelt ett stort hjärta, gav allt till alla, fortsätter Harry Kjörsvik.

Tyst minut på Sundstagymnasiet

På senare år har Haakon Pedersen arbetat på flera gymnasieskolor i Karlstad.

– Vi fick beskedet i lördags. Det är tragiskt, säger gymnasiechefen Daniel Skålerud, och beskriver Pedersen som en "oerhört omtänksam eldsjäl".

– Han har påverkat väldigt många personer, så han är väldigt saknad. Haakon gjorde mycket, han undervisade i musik, han hjälpte elever som exempelvis ville spela i vår centralhall på lunchrasterna och han har överhuvudtaget varit en väldigt central person som bidragit med mycket glädje bland kollegor och elever. Haakon har varit en trygg person som eleverna har kunnat prata med om vadsomhelst.

Under måndagen hölls det enligt Daniel Skålerud flera tysta minuter på Sundstagymnasiet.

– Vi ställde även fram ljus, en bok och ett fotografi, där man har kunnat skänka en tanke eller skriva några ord. I går (läs tisdag) var eleverna på plats efter jul- och nyårsledigheten och då har vi både informerat dem och förberett om det är någon som känner att den behöver prata mer än att bara få själva informationen.

"En av de bästa"

I sociala medier är det många som uppmärksammar dödsfallet. Regissören, manusförfattaren och Eurovision Song Contest-profilen Edward af Sillén, som arbetade med Haakon Pedersen i samband med en konsert 2004, länkar till ”Nattens drottning” i ett inlägg på Twitter. "Glöm Bumbibjörnarna, för den här Lasse Holm-dängan är en av de bästa låtar som någonsin tävlat i Melodifestivalen. All kärlek".

Artikeltaggar

ÄlvkullegymnasietArtisterHaakon PedersenKarlstadLärareNobelgymnasietNöje/KulturNorgeSundsta

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.