Hoppa till huvudinnehållet

Valsarnas stjärna stängs av – testade positivt för dopning i Hagfors

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Thomas H Jonasson är avstängd från speedway ett år framåt.
Thomas H Jonasson är avstängd från speedway ett år framåt. Foto: Peter Bäcker

Publikfavoriten Thomas H Jonasson stängs av ett år.

Det efter att efter en match med Valsarna i augusti lämnat ett positivt dopning, det avslöjar Vetlanda-Posten.

2022 var ett minst sagt struligt år för ”THJ”, som bland annat var utanför Valsarnas lag en längre period efter att plötsligt inte dykt upp till en match och därefter berättat om hur han lider av mental ohälsa.

– Den dagen... Jag mådde otroligt dåligt. Det var en situation i livet där jag inte visste vad som var in eller ut eller vad som var bak och fram på tröjan, berättade Thomas H Jonasson i VF två månader senare när han skulle göra comeback i Valsarna.

Han berättade då hur han jobbat mycket med kroppens signalsubstanser.

– Vissa nivåer kan göra att vi mår väldigt bra – och vissa väldigt dåligt. Jag har tagit mycket hjälp av David JP Phillips och hans övningar för att öva upp signalsubstanserna. Och det var inget nytt nu, det har jag gjort i flera år.

Men just i augusti, när han återvände till Valsarna, fanns andra substanser i Jonassons kropp.

Icke tillåtna sådana.

Thomas H Jonasson testade positivt i Hagfors.
Thomas H Jonasson testade positivt i Hagfors. Foto: Peter Bäcker

För Vetlanda-Posten skriver om hur smålänningen under en match i Hagfors dopningtestades, och där resultatet av urinprovet visade sig innehålla både dexamfetamin och metylfenidat.

En månad senare stängdes ”THJ” av, och dopningsnämnden har valt att stänga av honom i ett år framöver.

”Dopingnämnden beslutar att stänga av Thomas Jonasson under tiden från och med den 12 september 2022 till och med den 11 september 2023 från deltagande i tävling eller annan aktivitet som godkänts eller organiserats av Riksidrottsförbundet eller specialidrottsförbund, förening eller IdrottsAB inom Riksidrottsförbundets medlemsorganisation, skriver Riksidrottsförbundet i sin dom och fortsätter:

”Thomas Jonasson får under denna period inte heller delta i tävling godkänd eller organiserad av professionell liga eller annan internationell eller nationell evenemangsorganisation eller idrottsaktivitet, på elitnivå eller nationell nivå, som erhållit statligt bidrag”.

Noterbart är att Jonasson, efter att ha kört bra för Valsarna efter comebacken, plötsligt i september lämnade återbud med mindre än ett dygn kvar till den första allsvenska finalen mot Vargarna. Förklaringen som Valsarna fick då var att han skadat axeln under gymträning.

– Vi ska kräva läkarintyg, sa lagledaren Ronny Aronsson då.

Stor intervju: ”THJ” om resan tillbaka, skadan och tacksamheten mot Valsarna

Artikeltaggar

Allsvenskan i speedwayDopningHagforsSpeedwaySportThomas H JonassonTomas H JonassonValsarnaVetlanda-Posten

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.