Hoppa till huvudinnehållet

Unik satsning – Ida driver secondhandbutik för barn: ”Fler vill handla begagnat”

Publicerad:
Ida Lindell driver Minimagasinets secondhandbutik.
Ida Lindell driver Minimagasinets secondhandbutik. Foto: Peter Bäcker

Minimagasinet är Karlstads enda secondhandbutik som bara säljer barnkläder. Sedan i somras har trycket på butiken ökat i samma takt som inflationen i samhället och nu väljer Ida, 31, att satsa fullt ut på butiken.

– Alla ska kunna köpa en bra overall till sitt barn.

I rummet bakom butiken trängs kassar med kläder på hyllorna. Soffan, som först stod längs med en vägg, fick Ida Lindell tidigt slänga ut. Den stod mest i vägen och det var bättre att få plats med en hylla till. För en hylla rymmer fler kläder, och kläder är just vad som säljs i butiken Minimagasinet.

Secondhandbutiken Minimagasinet började med en tanke på alla de kläder som behövs under barnåren.

– När barnen växer behövs inte en ny tröja och ett par nya byxor utan det är en hel garderob som behövs. Du behöver massor av allt, säger Ida Lindell.

Ida Lindell och hennes svägerska hade själva precis fått barn, och såg att det fanns ett intresse och ett behov av att köpa begagnade kläder till barn.

De började spåna på en idé om att kunna erbjuda Karlstadsborna en plats där de alltid kunde hitta bra, billiga och begagnade kläder och två år senare öppnade Minimagasinet sin dörr för första gången, mitt under brinnande pandemi.

20 juni 2020 öppnade Minimagasinet. Det blev ingen stor invigning, i och med covid-19 som härjade i samhället.
20 juni 2020 öppnade Minimagasinet. Det blev ingen stor invigning, i och med covid-19 som härjade i samhället. Foto: Peter Bäcker

I början var jobbet mer som en hobby. De hade öppet två dagar i veckan och jobbet i Minimagasinet sköttes på sidan av annat heltidsjobb. Sedan i september driver Ida Lindell butiken själv och väljer nu att satsa fullt ut på ”Mini”, efter att ha tagit tjänstledigt från sitt arbete i en möbelbutik i Karlstad.

– Jag kommer kunna utöka öppettiderna och kunna ge mer till kunderna. Det ska bli roligt att se var det landar nu när jag kommer spendera mer tid här och bara har ett jobb att fokusera på, säger Ida Lindell.

Kläderna i butiken kommer från privatpersoner som får ut en procentuell andel av vad plagget har sålts för. Kravet från butiken är att kläderna som lämnas in ska vara hela och rena.

– Jag blir alltid lika sugen på att gå igenom kassarna som kommer in. Jag är uppe i 180 kunder som har lämnat in kläder här någon gång, och varje gång jag har öppet är det någon här och lämnar in kläder.

Hon pekar på kassarna.

– Snart har jag inte plats för mer kläder, säger hon och skrattar.

Kassarna med kläder ska så småningom in i butiken. På kassarna har Ida noterat vilken kund som lämnade in plaggen och vilken prioritet det är att få ut dem i butiken. Lämnar någon in ett plagg som är fel för säsongen får det vänta på bättre tider.
Kassarna med kläder ska så småningom in i butiken. På kassarna har Ida noterat vilken kund som lämnade in plaggen och vilken prioritet det är att få ut dem i butiken. Lämnar någon in ett plagg som är fel för säsongen får det vänta på bättre tider. Foto: Peter Bäcker

Något som varit viktigt för Ida Lindell var att butiken inte bara skulle sälja barnkläder, utan hon ville också att den skulle vara anpassad för barn. Barnen är välkomna att leka och själva undersöka klädesplaggen i butiken.

– Man ska känna att barnen får vara här, händer det något så händer det något. De ska kunna röja runt här, och det är inget problem.

Priset på plaggen nämner hon som en sak som gör det lättare för föräldern att låta barnen titta själva på kläderna. De vet att de kommer ha råd med plagget barnen vill ha, vilket skiljer sig från i en vanlig butik.

Säsongsplagg kan också vara tråkiga att köpa, eftersom barnen endast bär dem en säsong. För den som har det knapert i kassan kan ett dyrt ytterplagg vara svårt att finansiera. Då är secondhand ett bra alternativ.

– Alla ska kunna köpa en bra overall till sitt barn.

Minimagasinet tar emot kläder i storlekarna 50-140 för försäljning.
Minimagasinet tar emot kläder i storlekarna 50-140 för försäljning. Foto: Peter Bäcker

Sedan sommaren har Ida Lindell märkt av ett högre tryck på butiken. Fler besöker Minimagasinet och fler hör av sig på sociala medier, där butiken också har fått fler följare.

– Det är fler som söker sig till secondhand och fler vill handla begagnat. Folk tänker efter vad de lägger sina pengar på.

Klockan slår tio och Minimagasinet öppnar för dagen. När Ida Lindell vrider om nyckeln och slår upp dörren möts hon direkt av dagens första kund som kliver in över tröskeln.

Artikeltaggar

ButikerHandelKarlstadKläder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.