Hoppa till huvudinnehållet

FBK:s oväntade drag i skadekrisen – Bergkvist som center: ”Ska bli roligt”

Publicerad:
Axel Bergkvist får testa en ovan position.
Axel Bergkvist får testa en ovan position. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Skadeläget ljusnar i Färjestad – men är fortfarande problematiskt.

Hopp finns för Theodor Lennström, men varken Victor Ejdsell eller Per Åslund ser ut att komma till spel i finalreprisen mot Luleå på torsdag.

Tomas Mitells plan: Axel Bergkvist, som center!

– Det ska bli kul. I morgon ska jag träna tekningar, ler 22-åringen.

Bergkvist matchades som center på tisdagens träning, det i en formation med Jonathan Andersen och Oscar Lawner.

Och det var inte bara för att fylla ut på träningen.

Det var med tanken att faktiskt spela backen på den för honom ovana positionen på torsdag uppe i Luleå.

– Vi hoppas på Theodor Lennström på torsdag. Vi hoppas väl på Per Åslund och Victor Ejdsell också, men högst troligt spelar de inte. Det är tveksamt om de spelar på lördag mot HV71 också, säger Tomas Mitell och suckar.

– Vi är där vi är... Det blir en ond cirkel. Några av skadorna hade vi säkert undvikit om vi inte gått så hårt på de vi gjort på flera killar.

Men Eric Engstrand, Daniel Viksten och Remi Elie återvände alla till träning på tisdagen, precis som Ville Pokka och Max Lindroth.

Offensivt formerades laget enligt följande:

Eric Engstrand-Patrik Lundh-Lucas Forsell

Joakim Nygård-Remi Elie-Michael Lindqvist

Marcus Nilsson-Marcus Westfält-Daniel Viksten

Oscar Lawner-Axel Bergkvist-Jonathan Andersen

– Det blir ungefär så vi kommer spela på torsdag, säger Mitell.

Så Axel Bergkvist ska spela center?

– Ja, så blir det nog.

På riktigt?

– Ja! Han gjorde ju succé i dag på träning, säger Mitell och förklarar:

– Vi har redan Lucas Forsell, Jonathan Andersen och nu även -Albert Wikman uppe från juniorerna, som även de har en del skador. Dels behöver de få rätt förutsättningar när de kommer upp, dessutom måste de hålla en kvalitet som gör att det är fair för alla. SHL är en tuff liga.

Kommer inte Lennström till spel, då lär Bergkvist spela back. Men spelar Lennström...

– ...då testar vi Axel som center. Jag tyckte det såg fantastiskt bra ut på träningen, säger Mitell som efter att Bergkvist satt pucken i mål på en spelövning utbrast ”vi har hittat vår nye förstecenter”.

FBK-tränaren fortsätter:

– Spelar ”Teddan” skulle Axel vara kvar som sjundeback, med lite istid. Det här är ett sätt för honom att få spela och vara delaktig. Vi kommer behöva honom. Och han såg inte ut att göra bort sig alls. I egen zon är jobbet väldigt likt, jag tror han kommer lösa det bra. Han har skridskoåkningen och han har skickligheten.

”Gjort två matcher”

Axel Bergkvist själv, han är – sin vana trogen – positiv till testet.

– Det ska bli skoj! Jag har spelat center, en eller två matcher. Men det är för länge, länge sedan.

Snackar vi på seniornivå?

– Nej, nej, nej... Det är som pojkspelare i Leksand. Men det ska bli kul, verkligen. Alla måste hjälpa till när läget är som det är, ta den roll man får och göra det bästa av situationen.

Hur lika backspelet är det att vara center?

– Ändå ganska likt. Framför allt i egen zon, där det är som viktigast, har vi ett sånt system där backar och centrar inkluderar varandra rätt så mycket. Så det känns skönt, att jag känner jag har bra koll där.

– Sen framåt... Där är det lite svårare. Men det kommer säkert gå bra. Jag vill tro det är lättare än om jag skulle spelat ytterforward i alla fall. Och förhoppningsvis får jag en träning till som center i morgon innan match...

Avslutade du med lite tekningsträning nu på slutet?

– Nej, men bra tips! Det ska jag köra i morgon. Det kommer bli råkraft som taktik, så mycket teknik finns det inte i den här klubban på tek. Jag får ta med ett tiotal klubbor till Luleå, för de lär gå åt, skrattar Bergkvist.

”På en slak lina”

Tomas Mitell konstaterar:

– Vi försöker göra det bästa vi kan för att få ihop en laguppställning som ger oss chansen att vinna.

Men FBK-tränaren är tydlig: Istället för att försöka överleva morgondagen, skulle han vilja träna rejält, utveckla spelet och bygga ett slutspelslag.

– Vi balanserar på en slak lina, så är det. Det här är inte bra, på sikt. För vi vill utveckla spelet. Vissa veckor har man känt ”nu är vi på en högre platå” men nu är vi igen i läget där vi bara försöker skramla ihop ett lag för att överleva torsdag och lördag... Och där har vi varit, ganska många veckor.

Det trots att Oscar Lawner nu är tillbaka, och att Engstrand kunde träna på tisdagen efter att ha haltat av isen i lördags.

– Verkligen positivt. Och vi hankar oss kvar där uppe i tabellen...

För skadelistan har dessutom blivit längre: Anton Berglund hann knappt komma till Östersund på lån innan han återvände hem på kryckor.

– Anton är borta länge. Jag har inte fått någon prognos, men han går på kryckor så det är inte nära.

Efter otäcka smällen – FBK-forwarden tillbaka i träningFärjestad skriver kontrakt med löftet: ”Lärt mig grymt mycket”

Artikeltaggar

Axel BergkvistFärjestadFärjestad BK HerrFrölunda HCGöteborgIshockeyJonathan AndersenMotion och hälsaOscar LawnerSHLTheodor LennströmTräningVictor Ejdsell

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.