Tänk att dö vid en gran och inte hittas

Krönikor
PUBLICERAD:
Helsingborgs julgran för några år sen.
Foto: Björn Lindgren/TT
Tänk dig att du är ute och går, julhelgen är på gång och du ska bara passera det lokala torget när du plötsligt segnar ner och dör – och hamnar under granen.

Det verkar vara det som hände en äldre kvinna i Boden i år. 19 december hittades hon död under julgranen på torget i centrala Boden – och polisens teori är att hon har legat där sedan hon senast sågs i livet. Sex dagar tidigare.

Jag har ingen aning om hur vanligt det är i andra länder men vi i långa landet falukorv har haft vår beskärda del av fall där människor legat döda länge utan att upptäckas. En man låg död i sin bostad i Stockholm i tre år innan det upptäcktes, en kvinna på Rud här i Karlstad låg i två år – och i Göteborg upptäcktes inte ens kroppen efter en död person förrän kronofogden höll visning av hemmet.

Mörkt och tragiskt. Tänk att vara saknad av ingen alls, tänk att den enda som besöker din begravning är den som måste – hen som ser till att du kommer i jorden.

Det är inget ljust ämne det här, men så är det ju med döden. Och även om alla till syvende och sist får möta den sista stunden på egen hand går det alltid att sätta hoppet till att man har någon i närheten som saknar och sörjer.

Det finns egentligen ingen poäng med den här texten. Det är bara rätt sorgligt att det går att segna ner under en kommunal gran på ett torg och inte upptäckas på flera dagar.