Hoppa till huvudinnehållet

Backen knäckte Halfvarsson – missade pallen

Publicerad:
Calle Halfvarsson kroknade i Alpe Cermis.
Calle Halfvarsson kroknade i Alpe Cermis. Foto: MAXIM THORE

Calle Halfvarsson hade en bra chans att nå en pallplats i Tour de Ski. Men den ökända finalklättringen uppför Alpe Cermis knäckte svensken som blev sexa i sammandraget.

– Om du frågar mig vad jag hatar mest i hela världen så är det nog den här backen, säger Halfvarsson i Viaplay.

Halfvarsson var tvåa inför den avslutande etappen, runt en minut bakom Johannes Høsflot Klæbo. Svensken hade tolv sekunder till godo på Pål Golberg och ytterligare 13 sekunder ner till fyran Federico Pellegrino.

Därmed hade 33-åringen, som blev trea i Tour de Ski 2015, ett fint utgångsläge.

Men klättringen på nästan 500 meter upp för slalombacken har grusat skidåkares drömmar tidigare – och så även Halfvarssons om en ny pallplats i Tour de Ski. 33-åringen var rejält stum i backen och fick se åkare efter åkare passera.

– Det är tufft. Jag går för pallen men jag orkar inte i den här backen, säger Halfvarsson i den mixade zonen.

Trippelt norskt

En utpumpad Halfvarsson tog sig över mållinjen som 22:a på etappen.

– Backen är ändå en kul grej med touren och en rolig avslutning. Men för min del är det inte så bra, säger Halfvarsson.

I stället blev det trippelt norskt i totalen. Johannes Høsflot Klæbo, som inför loppet hade vunnit samtliga sex etapper, var inte först över mållinjen men han tog hem Tour de Ski för tredje gången i karriären.

Simen Hegstad Krüger, som vann etappen, blev tvåa i sammandraget, 59 sekunder bakom Klæbo. Hans Christer Holund fullbordade den helnorska pallen.

Halfvarsson blev till slut sexa i sammandraget, 48 sekunder från pallen.

Hur mycket svider det att missa pallen?

– Det gör det alltid när man är högt uppe och slåss om pallplatser. Jag tappar mycket i dag, jag tappar allt, säger Halfvarsson.

I det stora hela var han dock nöjd.

– En helt okej tour i övrigt. Trög start och väldigt trögt i dag, men de övriga etapperna har varit helt okej.

"Värsta man kan göra"

William Poromaa var bäste svensk för dagen med sin tolfteplats och slutade på 24:e plats i sammandraget med Eric Rosjö precis bakom sig.

– Det är nog det värsta man kan göra. Det är bara uppåt och man blir helt stum i kroppen. Det blir också mycket med huvudet. Det är brutalt men också lite roligt och charmigt, säger Poromaa.

Johan Häggström blev 43:a och Oskar Svensson 45:a.

Persson avbröt

Värmlänningen Anton Persson debuterade i Tour de Ski, men fullföljde inte. Sprintspecialisten från Torsby kände sig sliten efter de fem första etapperna och valde i samråd med tränare och medicinska teamet att avbryta touren, för att inte äventyra säsongens kommande tävlingar. Persson låg då på plats 50 i totalen, 6,25 bakom Kläbo. Som bäst blev han elva och 18 i de två sprintarna.

Artikeltaggar

Calle HalfvarssonJohannes Høsflot KlæboLängdskidåkningSportVärldscupen i längdskidor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.