Hoppa till huvudinnehållet

Uddeholm satsar 80 miljoner tidigare än planerat

Publicerad:
Uddeholms AB i Hagfors tidigarelägger investeringar på 80 miljoner kronor i syfte att bli energieffektivare. Foto: Daniel Olausson

Uddeholm fortsätter satsningen mot en fossilfri produktion senast 2030.

Investeringar på sammanlagt 80 miljoner kronor tidigareläggs.

Det meddelar stålföretaget i ett pressmeddelande.

Som VF har skrivit om tidigare håller ståljätten på att ställa om till en fossilfri produktion som ska vara genomfört till 2030. Nu tar Uddeholm ytterligare ett steg i den riktningen genom att tidigarelägga ett antal investeringar. 80 miljoner skjuts till de närmaste 18 månaderna.

”Med detta paket har Uddeholms energibesparingsprojekt intensifierats, som till exempel installation av toppmoderna elektrifierade värmningssystem i befintliga anläggningar”, skriver företaget i pressmeddelandet.

Investeringarna kommer ge en energibesparing på drygt 27 gigawattimmar per år. Enligt pressmeddelandet motsvarar det cirka sex procent av den totala energiförbrukningen.

”Och inte som en engångshändelse, utan år efter år. För som vi vet – den bästa energi är den som vi inte förbrukar”, som det står i pressmeddelandet.

Uddeholm avser bland annat att elektrifiera tidigare naturgasugnar.

”Fördelarna med en elektrisk ugn är många – ingen energi släpps ut via avgaser och mindre mängd farliga ämnen släpps ut i miljön och lokalen, vilket är positivt ur ett arbetsmiljöperspektiv såväl miljöperspektiv, samt även i kostnadsbesparing på energi.”

Artikeltaggar

EkonomiInvesteringarPressmeddelandeUddeholm

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.