Hoppa till huvudinnehållet

Coop vill lägga ner två butiker i Värmland: ”Ett tråkigt beslut”

Publicerad:
Reporter Amanda Forslund
Amanda Forslund
amanda.forslund@nwt.se
Coop Kroppkärr i Karlstad föreslås läggas ner.
Coop Kroppkärr i Karlstad föreslås läggas ner. Foto: Coop Värmland

Två mindre stadsdelsbutiker i Karlstad och Kristinehamn ska läggas ner föreslår Coop Värmlands styrelse.

Båda butikerna har haft en negativ försäljning- och resultatutveckling de senaste åren.

Det är Coop Kroppkärr i Karlstad och Coop Vintergatan i Kristinehamn som föreslås läggas ner. Innan det slutliga beslutet fattas ska frågan diskuteras med medarbetare, förtroendevalda och medlemmar på respektive ort.

– En nedläggning är alltid ett tråkigt beslut, men samtidigt måste vi ta ansvar för föreningens ekonomi. Vi kan inte subventionera olönsam verksamhet hur länge som helst, skriver Coop Värmlands VD Anneli Borg Lundgren, i ett pressmeddelande.

Nästan tre miljoner i underskott

Under ett antal år har Coop Värmland täckt upp för underskottet, som uppgått till 2,8 miljoner kronor de senaste fem åren, för de bägge butikerna.

Dessutom är bägge butikerna i behov av renovering såsom utbyte av kyldiskar, inredning och allmänt fastighetsunderhåll som sammanlagt beräknas att uppgå till minst 11 miljoner kronor.

– Det är inte ansvarsfullt att investera så mycket pengar i två butiker som uppvisat förluster under de senaste åren. Våra medlemmar har dessutom bara någon eller några kilometer till andra inköpsställen, skriver Anneli Borg Lundgren, i ett pressmeddelande.

Coop Vintergatan i Kristinehamn föreslås läggas ner.
Coop Vintergatan i Kristinehamn föreslås läggas ner. Foto: Coop Värmland

Den 12 januari klockan 18 kommer öppna medlemsmöten hållas i Kroppkärrskyrkan, Karlstad och i Kristinehamns Conference Center.

Då kommer representanter från föreningens ledning att lämna utförlig information om butikernas utveckling. Medlemmarna får då chansen att ha en dialog med ledningen innan styrelsen fattar det slutliga beslutet den 18 januari.

– Med tanke på att vi är medlemsägda är det viktigt för oss att föra en öppen dialog innan det slutliga beslutet fattas. Vi förstår att medlemmar kan bli besvikna på oss, men för oss handlar det om att kunna fortsätta att utvecklas som vi till exempel har gjort med nysatsningen på Stora Coop Kristinehamn och inte minst genom öppningen av nya Coop Tullholmen i Karlstad, säger Anneli Borg Lundgren.

Coop Kroppkärr och Vintergatan sysselsätter sammanlagt åtta personer. Fackliga förhandlingar under våren kommer att avgöra hur många som till sist kommer att beröras av den eventuella nedläggningen.

Artikeltaggar

Anneli Borg LundgrenButikerCoopCoop VärmlandEkonomiHandelKristinehamnNedläggningarStora CoopVintergatan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.