Hoppa till huvudinnehållet

Banana Bus Club på Fröding: ”Man såg inte vattnet i poolen för allt folk!”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Badgästerna på Bomstad, Skutberget och Sundstatjärn bussades till Fröding i drivor. Där vankades musik, lekar och öl. Rekordstora mängder öl.
Badgästerna på Bomstad, Skutberget och Sundstatjärn bussades till Fröding i drivor. Där vankades musik, lekar och öl. Rekordstora mängder öl. Foto: Privat

Under några somrar för lite drygt 30 år sedan fick partyfolket i Karlstad ett nytt epicentrum: Poolen vid Hotell Gustaf Fröding. Dit bussades de från stränderna i staden.

Som mest pressades ett tusental glada besökare in på hotellets innergård.

– Jag vet att jag tog mig upp på taket och kikade ner, och jag såg inget vatten för allt folk i poolen, skrattar Lars Klinghagen som var med och basade för Banana Bus Club.

VF:s krognostalgiska serie den senaste tiden har lockat många roade kommentarer och glada tillrop. Ett av dem kom i form av ett mejl från gymentreprenören och på senare tid Selma Spa-vd:n Lars Klinghagen: ”Ni måste ju skriva om Banana Bus Club!”

Mer än så krävs inte för en utryckning – särskilt när det inkluderar detaljer som en ung Adam Alsing i DJ-båset, tävlingar av det inte alltid barntillåtna slaget samt en buss med jättelika banandekaler på sidan.

Lars Klinghagen tog över Banana Bus-konceptet när han anställdes som marknads- och försäljningsansvarig på Hotel Fröding 1991. ”Det var ett sanslöst tryck”,  minns han.
Lars Klinghagen tog över Banana Bus-konceptet när han anställdes som marknads- och försäljningsansvarig på Hotel Fröding 1991. ”Det var ett sanslöst tryck”, minns han. Foto: Peter Bäcker

Vi träffar Klinghagen ute på Fröding, där Tine Ahlin sitter i receptionen och ler när hon får höra om upplägget:

– Banana Bus? Oj, du skulle bara veta hur många som fortfarande frågar om det, vi har nån gäst har varje månad som nämner vilket drag det var. Faktum är att vi gjorde ett litet försök 2013 när hotellet fyllde 40 år att dra igång nåt liknande, men det stannade på idéstadiet. Vissa saker kanske hör bäst hemma i backspegeln...

Lars Klinghagen har lite samma erfarenhet. Mer än tre decennier har förlöpt sedan han lämnade posten som marknads- och försäljningsansvarig på hotellet, och därmed även Banana Bus Club, bakom sig. Men minnena lever kvar.

Bildidén om ett dopp i bara badbyxorna tackar Lars Klinghagen roat nej till. Attans! Men det ska sägas att tempen troligen var behagligare under Banana Bus-somrarna...
Bildidén om ett dopp i bara badbyxorna tackar Lars Klinghagen roat nej till. Attans! Men det ska sägas att tempen troligen var behagligare under Banana Bus-somrarna... Foto: Peter Bäcker

– Om jag hade en krona för varje gång nån bett mig dra igång ett liknande koncept igen, haha! Jag brukar svara att ”tänk på att vi är 30 år äldre, jag tror inte nån av oss orkar längre”...

Starten för det hela kan han dock inte ta credit för: det var Anders Nilsson och dåvarande hotelldirektören Kjell Jacobsson som kom på idén. Troligen 1989. En ganska briljant sådan, i slutet av det glassiga 1980-tal som inneburit att många hade varit utomlands och upplevt poolpartyn på Ibiza eller Mallorca eller Kanarieöarna.

Den specialutsmyckade veteranbussen som användes under Banana Bus Club-åren på Fröding: notera högtalaren på taket. Och den tjusiga stötfångaren.
Den specialutsmyckade veteranbussen som användes under Banana Bus Club-åren på Fröding: notera högtalaren på taket. Och den tjusiga stötfångaren. Foto: Privat

• Hämta med buss upp festsugna badgäster på Bomstad, Skutberget och Sundstatjärn.

• Frakta dem till Fröding, där det vankas levande musik, discjockeys, lekar och tävlingar.

• Se till att öl och käk till facila priser finnes.

– Jag kom in i bilden 1991 då hotellet värvade mig från Fritidsresor, men då hade det funnits ett par somrar. Det första jag gjorde var att ta kontakt med Adam Alsing, som i ungefär samma veva blev rikskänd genom sina tävlingsprogram i TV4. Han och Kerry Jörmar fick stå för lekar och tävlingar och så spelade de skivor, berättar Lars Klinghagen som tog nyheten om Alsings bortgång 2020 hårt:

Lars Klinghagen, Per Lindström och Adam Alsing inför ny säsong av Banana Bus Club, början av 1990-talet.
Lars Klinghagen, Per Lindström och Adam Alsing inför ny säsong av Banana Bus Club, början av 1990-talet. Foto: News

– Det var alldeles, alldeles för tidigt. Bara några månader innan träffade jag honom här i Karlstad, han hade börjat träna och verkade i fin form. Men i början var coronaviruset mycket farligare. Väldigt trist.

Redan under bussturen, som oftast ombesörjdes av chauffören Ronny Ohlson, sattes partystämningen. Bussen hade en stor bananlogo på sidan, och liveartister uppträdde ofta under färden genom stan. Förstärkare och högtalare drevs med ett litet inmonterat elverk.

Väl framme var livemusiken än viktigare, och Svenne Rubins, Apopocalyps, Smalare än Thord och After Beach var några av banden som levererade med eftertryck.

FBK-liraren Peter Ottosson (i bar överkropp) och krögarprofilen Tomas ”Muris” Kindberg (i keps) var ett par av alla besökare under poolpartyåren.
FBK-liraren Peter Ottosson (i bar överkropp) och krögarprofilen Tomas ”Muris” Kindberg (i keps) var ett par av alla besökare under poolpartyåren. Foto: Privat

– Killarna i After Beach spelar ju fortfarande, och jag stötte faktiskt på dem i Sälen på en after ski för några år sen. De mindes mycket väl Banana Bus Club i Karlstad, en riktig höjdarspelning tyckte de, haha.

Den improviserade klubben vid hotellpoolen var öppen en dag i veckan, på lördagar mellan 15.00 och 17.30. Och man behövde vara på tårna, särskilt de dagar då vädergudarna var på rätt humör.

– Ja, det hände vid ett par tillfällen att vi fick neka folk inträde, det gick helt enkelt inte att pressa in fler. Jag vet att Pripps återkopplade om att vi slog nåt sorts rekord i ölförsäljning under nån av dagarna, säger Klinghagen och fortsätter:

Reggaebandet Apopocalyps var ett av många som spelade live vid de välbesökta arrangemangen på Hotel Gustaf Fröding.
Reggaebandet Apopocalyps var ett av många som spelade live vid de välbesökta arrangemangen på Hotel Gustaf Fröding. Foto: Privat

– Sen såg vi faktiskt till att ha en nattklubb öppen även på kvällarna, vi höll till med det i Värmlandssalen. Men det blev inte alls samma publiksuccé. Folk kunde inte riktigt hänga kvar från dagen och det var – och är – ju en bit ut till Fröding från stan.

Lekarna och tävlingarna under pooldagarna var också ett kapitel för sig. När vi ringer upp Kerry Jörmar, i dag veteran i DJ-branschen samt radioprofil på lokala KN-radio, drar han sig till minnes hur vissa inslag troligen inte passerat i dagens läge:

– Deltagarna fick ju bland annat i uppgift att gå ut och samla in baddräkter så snabbt som möjligt...men de behövde inte truga mycket, de fick dem kastade till sig. Det var en annan tid, kan man säga.

Kerry Jörmar som agerade DJ vid sidan av Adam Alsing minns hur han fick skydda sina vinylskivor från den brännheta julisolen.
Kerry Jörmar som agerade DJ vid sidan av Adam Alsing minns hur han fick skydda sina vinylskivor från den brännheta julisolen. Foto: Peter Bäcker

– Annars minns jag mest att det var problematiskt med vinylskivorna – de smälte i solen. Man fick se till att vara noga med att parasollen täckte skivbacken. En förbannat rolig tid, det var ju nåt så enormt med folk vid den där lilla poolen.

För Lars Klinghagens del blev det två vilda Banana-somrar, innan han drog vidare i en karriär som varit osedvanligt framgångsrik. Ändå är det få saker som lämnat så bestående intryck, konstaterar han.

Uppåt ett tusental personer kunde dyka upp vid den lilla hotellpoolen. Vid det mest extrema tillfället såg inte Lars Klinghagen vattnet för allt folk i poolen...
Uppåt ett tusental personer kunde dyka upp vid den lilla hotellpoolen. Vid det mest extrema tillfället såg inte Lars Klinghagen vattnet för allt folk i poolen... Foto: Privat

– Det jag tycker är absolut roligast är ju att jobba med saker som får människor att bli glada, och på den punkten är det inte mycket som slår Banana Bus Club.

– Jag har visserligen varit med och arrangerat Rocken här i stan de senaste tolv åren och det är också superkul, men det var verkligen ett perfekt upplägg på Fröding. Inget bråk, inget slagsmål, inget strul. Bara musik, glada miner och party!

Läs också

Artikeltaggar

Adam AlsingApopocalypsFritid och livsstilGustaf FrödingHotellIbizaKarlstadKrognostalgi i VärmlandLars KlinghagenMallorcaMusikSvenne RubinsÖl

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.