Hoppa till huvudinnehållet

Antigoni virkar och säljer väskor: ”Något som får mig att må bra”

Publicerad:
Att det är rätt atmosfär i rummet där väskorna tar form är viktigt. Här behöver det vara mysigt och inspirerande.
Att det är rätt atmosfär i rummet där väskorna tar form är viktigt. Här behöver det vara mysigt och inspirerande. Foto: HP Skoglund

Antigoni Kalemikeris är läraren som bestämde sig för att starta eget företag och börja tillverka virkade väskor. Virkandet resulterade i det nylanserade märket Kungberg, som blivit en tidskrävande hobby.

– Jag säljer inte väskor – jag säljer elegans och stil.

Högst upp i trevåningshuset på Edsgatan i Karlstad har Antigoni Kalemikeris sin studio. I hörnet brinner en brasa och mitt emot står en soffa. Där sitter hon ofta och skissar, inspirerad av elden.

Antigoni Kalemikeris började virka när hon var fem år gammal. Hon satt bredvid sin mormor, som visade de vanligaste maskorna. Intresset har hon sedan dess burit med sig genom livets mörka och ljusa stunder.

– En period var livet jättejobbigt. Då var virkningen min väg ut ur mörkret. Det gav mig möjlighet att få bort stressen och fokusera på något annat.

När hon berättar är det är inte svårt att tänka sig att hon en dag satt och virkade när hennes barn kom inspringande i rummet. Barnen stod utanför huset och sålde lemonad i samband med ett cykellopp och nu behövde något att bära sin inkomst i.

Antigoni Kalemikeris väska visade sig dock vara trasig, varpå hennes dotter utbrast:

– Men mamma, du kan väl virka en.

Idén satte sig och efter bollande med barnen, och främst hennes son, började skissandet på hennes första egen väska. Hon ville att den skulle spegla stil och elegans, och hålla en bra kvalitet.

I tillverkningsprocessen testar hon garn. Bomullsgarn och garn med metall. Lin i olika tjocklekar. Hållbart garn gjort på nedbrytbara träfibrer. Hon har gjort fel, gjort om och gjort rätt.
I tillverkningsprocessen testar hon garn. Bomullsgarn och garn med metall. Lin i olika tjocklekar. Hållbart garn gjort på nedbrytbara träfibrer. Hon har gjort fel, gjort om och gjort rätt. Foto: HP Skoglund

Till slut stod hon med resultatet av allt arbete i sin hand och bestämde sig för att göra fler.

– Det tog fem år ungefär, det tar alltid lång tid innan jag är nöjd med slutresultatet. Jag har provat många olika tekniker längs med vägen och jag testar alltid allt flera gånger. Gör jag fel när jag virkar river jag upp och börjar om.

I dag har hon precis lanserat sitt alldeles eget märke, Kungberg.

– Jag har fått väldigt positiv respons, vilket är kul. Det som glädjer mig mest är när folk säger att de inte har sett något liknande tidigare.

Antigoni Kalemikeris ville att namnet skulle förmedla väskornas elegans. Då föll det sig naturligt att kung skulle bli en del av namnet och berg den andra. Ett berg är starkt och på toppen, ja då är du högst upp.

Kungbergs väskor är fodrade med rött tyg, vilket står för stil och elegans.
Kungbergs väskor är fodrade med rött tyg, vilket står för stil och elegans. Foto: HP Skoglund

Hon gör väskorna själv, högst upp i huset. Där förvaras allt som kan tänkas komma till användning, från skissblock och garn, till läder och axelband.

Väskorna är döpta efter svenska städer. Antigoni Kalemikeris ville att namnen skulle spegla samma sak som väskorna – elegans och stil. Hon spenderar mycket tid i Mariefred, som för henne står för precis det, och valde att döpa en av sina första väskmodeller efter staden.

En som varit delaktig i hela processen från idé till färdiga produkter är hennes tolvårige son. Varje vecka pratar de om det fortskridande arbetet.

– Vi diskuterar vilka färgkombinationer vi ska ha. Han hjälper mig se vad som passar bra ihop.

Tanken är att väskorna ska komplettera en enkel och klassisk outfit.

Antigoni Kalemikeris hänger en av väskorna på axeln.

– Ser ni? Det ändras direkt. Man kan ha samma kläder men är redo för att gå ut bara genom att byta väska.

Med en elegant väska på axeln är du snabbt redo för festliga tillställningar, men Antigoni.
Med en elegant väska på axeln är du snabbt redo för festliga tillställningar, men Antigoni. Foto: HP Skoglund

Alla Kungbergs väskor har rött foder. Den röda färgen menar Antigoni Kalemikeris passar bra till märkets namn, eftersom rött är vad som klär en kunglighet bäst.

– Jag tittar inte på hur mycket jag har sålt, utan jag ser till vad jag har skapat. Det här är något som hjälper mig att må bra.

Antigoni Kalemikeris jobbar egentligen som lärare. Företagandet med väskorna har hon som intresse och hobby.

I framtiden vill hon att märket ska ha blivit så pass starkt på marknaden att hon kan arbeta heltid med det hon gillar bäst – att vara kreativ och skapa.

– Jag vill att företaget ska växa men först måste folk förstå vad Kungberg är för något. Jag säljer inte väskor – jag säljer elegans och stil.

Antigoni Kalemikeris är själv inte kvinnan som köper smink och kläder. Att det blev just väskor hon gör är ett resultat av hennes förmåga att skapa med garn, och att hennes egen väska gick sönder i rätt tid.

Väska i modellen Mariefred.
Väska i modellen Mariefred. Foto: HP Skoglund
Från idé till färdig produkt.
Från idé till färdig produkt. Foto: HP Skoglund
Väskan, en blomma, är helt gjord i lin. Den ingår inte i det vanliga sortimentet utan finns bara i ett exemplar och det är just den här.
Väskan, en blomma, är helt gjord i lin. Den ingår inte i det vanliga sortimentet utan finns bara i ett exemplar och det är just den här. Foto: HP Skoglund
Antigoni gör allt hemma. Skissar, virkar och sätter till sist ihop väskorna. I framtiden hoppas hon att Kungberg kommer behöva ett eget ställe för produktion.
Antigoni gör allt hemma. Skissar, virkar och sätter till sist ihop väskorna. I framtiden hoppas hon att Kungberg kommer behöva ett eget ställe för produktion. Foto: HP Skoglund
Kungbergs virkade väskor. Modellen är döpt efter staden Mariefred.
Kungbergs virkade väskor. Modellen är döpt efter staden Mariefred. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

EdsgatanHobbyKarlstadKläderMänskligt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.