Utåtriktad rektor med intellektuell spänst

Publicerad:
I dessa tider räcker det inte att vara en duktig byråkrat, administratör och chef skriver Bengt Starrin inför rekryteringen av ny rektor till universitetet. Foto: Tommy Andersson

Karlstads universitet är på gång att rekrytera en ny rektor. Jag kommer att tänka på när jag hösten 1968 började läsa sociologi i Uppsala.

Då var Torgny Segerstedt rektor för universitetet, från 1955 fram till 1978. Han var också den förste innehavaren av professuren i sociologi när ämnet inrättades 1947.

Torgny Segerstedt var en ovanlig rektor på många sätt. Han höll sitt skrivande levande. Han var en intellektuell person som förenade vetenskap med folkbildning. Under sin period som rektor var han också en mycket aktiv skribent. I boken ”Universitet i utveckling” förtecknas han skrifter och de uppgår till 330 under den perioden och då är inte hans många ledare i Morgontidningen (Göteborg) och en rad recensioner medtagna. Han skrev debattinlägg i dagspressen om aktuella frågor, populärvetenskapliga framställningar och artiklar i vetenskapliga tidskrifter och böcker.

Hans intresse för folkbildning visade sig bland annat genom att han var ordförande i Folkuniversitetet under många år.

En skrivande och samhällsengagerad rektor som är synlig i dagspress och andra media är vad Karlstads universitet behöver. Det kommer att vara vitaliserande för det intellektuella klimatet både innanför och utanför universiteten.

I dessa tider räcker det inte att vara en duktig byråkrat, administratör och chef. Det fordras också intellektuell spänst och ett intresse för folkbildningsfrågor. Hoppas att de som nu har hand om rekryteringen prioriterar dessa egenskaper och förmågor.

Bengt Starrin

Karlstad

Artikeltaggar

InsändareUniversitet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare