Hoppa till huvudinnehållet

Hugo, 18, satsar allt på sitt stora intresse: ”Ibland skippade jag skolan”

Publicerad:
Hugo Barthelson är en lovande biljardtalang. I somras gick han segrande ur ungdoms-SM.
Hugo Barthelson är en lovande biljardtalang. I somras gick han segrande ur ungdoms-SM. Foto: Privat

Hugo Barthelson, 18, är ett stjärnskott på den värmländska biljardhimlen – i juni vann han guld i ungdoms-SM.

Men vägen till framgång har inte varit lätt. Sena nätter och långa pass i biljardhallen i Karlstad har varit det vinnande konceptet för honom.

För Hugo Barthelson började allt i skolan, närmare bestämt i Hammarlundens cafeteria på Hammarö. Där stod biljardbordet som blev starten för hans karriär.

– På rasterna spelade jag med mina vänner och intresset växte. Min farsa drog med mig till Tables (en biljardkrog, nuvarande Teburu, reds. anm.). Jag började spela mer och mer. Efter ett halvår köpte jag min egen kö för första gången, säger han.

För Hugo var det tävlingsmomentet som var det roligaste med sporten. Det var roligt att vinna – att förlora mot sin farsa var däremot inget som han ville göra till en vana. De tävlingar som anordnades var han gärna med i. Det var när Hugo lyckades vinna mot de bästa från Karlskoga som han insåg att han började bli en talang.

– Folk från Karlskoga är bland de bästa av eliten och de är också mycket äldre än mig. Jag är självlärd och därför var det ett stort lyft i självförtroendet att vinna mot dem, förklarar han.

Innan jobbet – efter skolan

När Hugo var i toppform kunde han träna fyra gånger i veckan, mellan två och sex timmar åt gången. Under tävlingsperioder kunde han vara över åtta timmar i träningslokalen. Han spelade så mycket han kunde, innan jobbet och efter skolan – biljarden var prioriterad framför allt annat.

Hugos bästa biljardminne är från i somras, när han vann guld i ungdoms-SM. De tio bästa spelarna från hela Sverige möttes i juni i Stockholm för att göra upp om U18 guldet. Coronapandemin hade satt stopp för tidigare tävlingar och detta gjorde att Hugo fick kort tid att förbereda sig. Han hade velat spela mycket mer inför och träna mer på att spränga och sätta bollar, så han skulle bli varm i kläderna. Tufft motstånd var en viktig del av förberedandet. Att träna mot folk som är bättre än en själv är ett bra sätt att utvecklas, förklarar Hugo.

– Den första matchen är alltid den jag är mest nervös inför.

När Hugo väl satte den vinnande stöten och bärgade SM-guldet var det svårt att ta in situationen, berättar han.

– ”O jävlar, va blire”, tänkte jag efter jag vann, säger Hugo och skrattar.

Hugos föräldrar fick vara med och dela upplevelsen. Det kändes som en stor lättnad för Hugo när vinsten var ett faktum, berättar han.

Sena nätter – tidiga morgnar

Men vägen till framgång har inte varit enkel. Att kombinera en proffssatsning med att gå i skolan har varit kämpigt, ofta har det inneburit såväl sena nätter och tidiga morgnar för honom.

– I bland skippade jag skolan. Men i dag är jag bättre på att ta ansvar, säger han.

Hugos målsättningar framöver är att bli en av Sveriges bästa elitspelare. Men just nu tar vardagen upp för mycket tid. Jobb och studierna på Tingvallagymnasiet inför studenten till våren blir hinder för biljarden. Han hoppas att komma tillbaka när tiden finns.

När Hugo inte spelar biljard jobbar han på Scandic Winn som bartender och servitör. Du kan också hitta honom i någon bar där han njuter av en kall öl i gott sällskap. Hugo ser sig själv som en livsnjutare och tycker det är viktigt för att få vardagen att gå runt.

– Hur ska man annars klara sig igenom livet?

Gustav Thorén

Artikeln är en del i VF:s satsning på unga där redaktionen bland annat inlett ett samarbete med medieelever på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad. Läs mer om den satsningen här:

VF satsar på unga – inleder samarbete med medieelever: ”Betyder mycket för oss”

Artikeltaggar

BiljardHammarlundenHammaröKarlskogaScandic WinnTingvallagymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.