Hoppa till huvudinnehållet

Efter 1,5 år i moduler – nu flyttar barnen in: ”Modellen är egentligen optimal”

Publicerad:
Rektor Mia Grahn tar plats vid ett av barnens bord tillsammans med Boo Westlund (OR) och Conny Meijer, fastighetschef på Hagfors kommun.
Rektor Mia Grahn tar plats vid ett av barnens bord tillsammans med Boo Westlund (OR) och Conny Meijer, fastighetschef på Hagfors kommun. Foto: Daniel Olausson

Efter 1,5 år i tillfälliga moduler flyttar nu barnen in i sin nyrenoverade förskola.

Som har utökats med en avdelning – och bytt namn.

– De kommer nog undersöka allt som finns, och prova allt, säger rektor Mia Grahn.

Hon ursäktar röran. Kommunens arbetsmarknadsenhet kommer med låda efter låda och på det så kallade torget står grabbarna från Byggservice i Geijersholm och skruvar Ikea-möblemang.

Samtidigt som några ur personalen avbrutit diverse ledigheter för att få inreda, planera och se över så att allt ska vara i ordning när de första barnen anländer på måndag.

– Så det är rena tomteverkstaden här nu, ler Mia Grahn när hon glatt visar runt.

Det är ett ofantligt lyft den snart hundra år gamla byggnaden har fått. De rejäla stommarna finns förvisso kvar, men med en ny- och utbyggd entré, i stort sett helt omgjord övervåning och med färg, fönster, tak och fasader av modernare snitt är det tveklöst kommunens fräschaste förskola de 51 barnen kommer till.

Bakgrunden är just att antalet yngre Rådabor har ökat, och det med mycket. Verksamheten tvingades till och med ta övervåningen i anspråk för att få plats.

– Det som låg till grund för det var att byggnaden behövde tillgänglighetsanpassas. Då drog vi öronen åt oss, säger Conny Meijer, kommunens fastighetschef.

– Så vi sade stopp, vi kan inte ha en massa barn på övervåningen när brandskyddet inte är tillräckligt.

Förutom en rejäl omgörning inomhus har förskolan fått en helt ny och rymlig entré.
Förutom en rejäl omgörning inomhus har förskolan fått en helt ny och rymlig entré. Foto: Daniel Olausson

Här uppe ska de äldre barnen gå. På markplan har småbarnsavdelningen delats upp i två. Samtliga inblandade öser beröm över såväl personal som Brixly som entreprenör.

Hela projektet budgeterades till 11,5 miljoner kronor, slutnotan landar i krokarna av 12,4. Ombyggnationen invigs formellt under vecka två och sedan fortlöper byggandet på den intilliggande grundskolan.

Och det är här namnbytet kommer in. Prästkragen går över till att heta Råda förskola och går därmed i samma anda som Råda skola, som förskolan också är integrerad med.

– Den här modellen är egentligen optimal, konstaterar Boo Westlund (OR), ordförande i barn- och bildningsutskottet.

– Nu får vi en F-6-skola med separerade klasser och en förskola integrerad på det, så det här kommer bli skitbra, rent ut sagt.

På måndag kommer de första barnen till förskolan som i nuläget har 51 barn inskrivna.
På måndag kommer de första barnen till förskolan som i nuläget har 51 barn inskrivna. Foto: Daniel Olausson

Grundskolearbetet följer sin tidsplan vilket innebär att den i stora drag ska stå färdig i slutet på maj, under sommaren får idrottshallen också ett ansiktslyft och det hela ska stå färdigt lagom till höstterminens start 2023.

Artikeltaggar

Boo WestlundBostad och byggenConny MeijerFörskolorGeijersholmHagforsOberoende realisterRådaRåda skolaSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.