Hoppa till huvudinnehållet

Sagan om Järpetan

Publicerad:
Sagan om Järpetan och mannen som skulle besöka museet men hamnade i Forshaga, tillslut.
Sagan om Järpetan och mannen som skulle besöka museet men hamnade i Forshaga, tillslut.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En värmländsk sommarhistoria som jag fått mig återberättad. Den inträffade på midsommardagen 2022 och jag har fått den berättad av en golfkamrat som spelade golf på Karlstad Golfklubb just denna dag.

Och här är historien:

När min kamrat kom fram till Blå hål nummer 3 så observerade han en man som stod gömd bakom en björk för att inte bli träffad av bollen.

”Vad gör Du här på golfbanan” frågade min kamrat då och fick följande historia till livs.

”Jag kom till Karlstad i morse med tåg för jag skulle besöka Värmlands museum som är öppet även på midsommaraftonen sade mannen. Och han hade gått ut från centralen och gått Järnvägsgatan fram till korsningen med Drottninggatan.

Där blev han via en skylt upplyst om att museet låg åt höger på Drottninggatan varför han glatt visslande gick däråt. När han kom fram till Hotell Bilan blev han fundersam på om detta kan vara rätt. Han vek in på Enerströmsgatan och kom fram till Kungsgatan vid Saluhallen.

Där såg han en skylt som visade vägen till Universitetet, Kronoparken och Stockfallet och då man tydligen skulle passera Konst i Karlstads galleri för att komma vidare. Men det fanns också en skylt som visade vägen till Stora Torget och där tänkte han att det nog skulle finnas hjälp att få.

Väl på torget så hittade han en skylt där det står Järpetan vilket gjorde honom nyfiken. Att Karlstad hade ett turistmål som hette Järpetan hade han ingen aning om och han beslöt sig för att gå dit istället för till museet. Men efter några hundra meter utmed den utvisade vägen så dök museet upp.

Blev ett långt besök där innan han beslöt sig för att återuppta sin vandring mot detta mystiska Järpetan. Han vandrade över bron vid museet och blev stående på andra sidan där en skylt visade att Färjestad låg till vänster men ingenting som talade om vägen till Järpetan. Eftersom han inte skulle till Färjestad så gick han istället åt höger.

Han vandrade på förbi en kyrkogård och kom fram till ett bostadsområde med en fritidsgård där han frågade två ungdomar om vägen till Järpetan. Dom visste inte var det låg men en av ungdomarna hade hört talas om att det låg nära Klarälven. Och mannen vandrade vidare och kom någon kilometer senare fram till en skylt som talade om att hör börjar Klarälvsbanan vilket kändes bra då målet för vandringen ju skulle ligga vid Klarälven. Det blev en lång vandring och när han väl såg en skymt av Klarälven visade det sig att han kommit till Forshaga.

Vid kyrkan där såg han en busshållplats och tänkte att det nog kommer en buss som kan ta honom tillbaka till Karlstad. Bussen kom och den vänliga chauffören berättade att dom skulle passera Järpetan där det finns en hållplats. Och där hoppade mannen av tittade sig omkring och såg bara några bostadshus.

Järpetan måste väl vara mer tänkte han och gick en väg in i skogen och var efter en stund framme vid Tyrstugan och slog in på ett motionsspår som han räknade med skulle komma fram till det Järpetan som det var skyltat till på torget i Karlstad.”

Men det var då han kom fram till golfbanan och blev hittad av min golfkamrat som förklarade att Järpetan inte var något mer än just de husen han såg.

Min golfkamrat skjutsade, den vid det laget uttröttade, mannen till centralstationen och såg till att han kom på rätt tåg tillbaka till sin hemort.

Har ju själv vid många tillfällen kontaktat politiker, tjänstemän och Kontaktcenter för att rätta till alla de skyltfel som regelbundet förekommer utan någon synbar förbättring och bävar för vad som kunde hänt om mannen fått en golfboll i huvudet tack vare Karlstad kommuns bristfälliga skyltning.

Björn Samuelsson

Karlstad

Artikeltaggar

Björn SamuelssonDrottninggatanFärjestad BK HerrInsändareKarlstadKlarälvenKyrkogårdarMotion och hälsaMotionsspårVandring