Hoppa till huvudinnehållet

Extremt ansträngt läge på sjukhusen: ”Nu är det överfullt”

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig på Region Värmland, varnar för att det är ett ansträngt läge på sjukvården just nu.
Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig på Region Värmland, varnar för att det är ett ansträngt läge på sjukvården just nu. Foto: Helena Karlsson

En perfekt storm av covid, influensa, RS-virus och brutna ben har skapat ett oerhört ansträngt läge på sjukhusen i regionen.

Enligt Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig på Region Värmland, är situationen oroande.

– Det här är några av de värsta dagarna vi har haft, säger han.

Redan innan julhelgen gick Region Värmland upp i förstärkningsläge, på grund av både ett högt inflöde av patienter och en hög sjukfrånvaro bland anställda. Julen har, enligt Göran Karlström och verksamhetscheferna Ann-Kristin Olsson och Britt-Louise Frykman på Arvika respektive Torsby sjukhus, varit ansträngd, men gått förhållandevis bra.

”Ökat kraftigt”

Men de senaste två dygnen har pressen ökat.

– Flödet har ökat ganska kraftigt, så nu är det verkligen ansträngt, konstaterar Ann-Kristin Olsson.

När det gäller inflödet av patienter så är det enligt Göran Karlström framförallt covidpatienterna som bidrar till den ansträngda situationen.

– Covidpatienterna kräver en del extra hygienresurser, så blotta volymen är det som blir ett problem för vården att hantera. Just nu har vi 61 covidpatienter inskrivna, så det tar mycket resurser, säger han.

Svårt att bli av med

Ett annat, och kanske ännu större bekymmer för sjukhusen, är att de har svårt att bli av med patienter som egentligen är färdigbehandlade när det gäller ren sjukhusvård. Det handlar om patienter som ska slussas vidare ut i kommunerna till särskilda boenden eller som har hemtjänst.

– Vi har just nu 66 utskrivningsklara patienter som vi har väldigt svårt att bli av med. Det stoppar upp i systemet och det här är helt fel tid på året för den typen av stopp, säger Göran Karlström.

”Behöver komma härifrån”

Och eftersom alla inneliggande patienter kräver viss omvårdnad och därför slukar resurser så vädjar nu Region Värmland till de värmländska kommunerna att de ska sätta till alla resurser som går för att ta emot de färdigbehandlade patienterna.

– Vi har extremt stor förståelse för att det är ett väldigt tufft läge även ute i kommunerna, men vi behöver den här hjälpen just nu. Vi behöver se till att de patienter som inte behöver sjukhusvård får hjälp att komma härifrån, säger Göran Karlström.

Så kommunerna behöver ta ett större ansvar helt enkelt?

– Vi har som sagt väldigt stor förståelse för att det är ansträngt även ute i kommunerna, men kunde de här patienterna gå hem så skulle vi inte ha så stora problem som vi har idag. Vi har svårt att styra inflödet av patienter, för behöver man vård så ska man få det, men då måste vi också ha ett utflöde. Vi har ingen lagerkapacitet att låta patienter ligga på sjukhusen.

Hur oroande är läget inför nyårshelgen?

– Det är oroande, men vårt jobb är att hoppas på det bästa och att planera för det värsta.

Virusoro hos smittskyddet: ”Vården kan behöva ställa om”Ökad smittspridning i landet – Region Värmland upp i förstärkningsläge

Artikeltaggar

ArvikaCoronavirusetGöran KarlströmRegion VärmlandSjukhusTorsby sjukhusVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.