Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget: Vård efter sexuella övergrepp och våld i nära relationer ska bli gratis

Publicerad:
Marianne Utterdahl (SIV) är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.
Marianne Utterdahl (SIV) är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Tommy Andersson

Nu vill flera partier i hälso- och sjukvårdsnämnden att patientavgiften ska slopas vid sexuella övergrepp och våld i nära relationer.

– En anledning är först och främst att man ska inte behöva fundera på om man har råd att söka hjälp men också för att inte någon faktura ska komma hem som kan ifrågasättas, säger ordförande Marianne Utterdahl (SIV).

Redan nu kan personer som utsatts för våld i nära relationer eller sexuella övergrepp få gratis psykologisk behandling och samtalsstöd på Behandlings- och samtalsmottagningen som finns på Karolinen i Karlstad.

Nu vill Utterdahl och de andra politikerna ta det ytterligare ett steg och göra om och göra rätt. Det de inte tänkte på när beslutet om avgiftsfri samtalsmottagning togs tidigare i år var nämligen att personer som utsätts för sexuella övergrepp och våld i nära relationer kan komma att behöva sjukvård utöver det som kan ges vid samtalsmottagningen.

– Skämskudde på det – vi tänkte inte på att man kanske behöver annan typ av vård än vad man kan få här. Det är många olika undersökningar och vård som kan behövas och då är det bra om allt är avgiftsfritt.

”Ta bort avgiften”

De partier som står bakom den motion som nu lämnats in är Sjukvårdspartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. De vill nu slopa alla avgifter som knyts till sexuella övergrepp och våld i nära relationer. Det gäller avgifter för akutbesök, kurator- och psykologstöd och all eftervård. Något som andra regioner i Sverige redan gjort.

– Bli du utsatt för det du inte ska behöva bli utsatt för, som i det här fallet, så ska all vård vara avgiftsfri i samband med det, säger Marianne Utterdahl, och fortsätter:

– Det är i linje med den politik som vi har fört tidigare.

Ordföranden berättar vidare om det arbete som görs inom hela regionen för att aktivt bekämpa våldet i nära relationer. Hon skulle även vilja se att allt fler inom hela samhället hjälper till.

– Vi tycker att det här med våld i nära relationer är någonting som verkligen ska bekämpas och där vi jobbar aktivt med i regionen. Att man ställer frågor om våld i nära relationer och att vi utbildar vår personal inom området. Då tycker vi att det här är ett viktigt steg att också ta bort avgiften.

– Den undersökningskedja som det blir som ett resultat av just det här ska vara avgiftsfri.

”Ganska omgående”

Nu är det upp till förvaltningen att utreda den motion som lämnats in, och återkomma med förslag. Men Utterdahl är hoppfull.

– Jag har uppfattningen att vi är ganska överens med förvaltningen i det här ärendet. Men det återstår att se, säger hon.

När tror du att det skulle kunna bli avgiftsfritt?

– Oftast är det så att avgifter gäller från första januari men så var det inte när vi beslutade om avgiftsfrihet för samtalsmottagningen. Då drogs det igång i samband med att den öppnade i juni. Det kommer nog att vara så i det här fallet också tror jag. Kommer det ett förslag på bifall så kommer det nog att gälla ganska omgående bara vi har fått rätt förutsättningar på plats så att det fungerar i praktiken.

Artikeltaggar

KristdemokraternaLiberalernaMarianne UtterdahlMiljöpartietModeraternaÖvergreppSexuella övergreppSjukvårdspartietVåld i nära relationerVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.