Hoppa till huvudinnehållet

Ny V75-seger för FBK-hästen Hannibal Face: ”Vi stod upp och jobbade in honom”

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Michael Lindqvist, Joakim Nygård och Mikael Wikstrand är med och äger Hannibal Face som vann V75-7 på Solvalla.
Michael Lindqvist, Joakim Nygård och Mikael Wikstrand är med och äger Hannibal Face som vann V75-7 på Solvalla.

Det blev vinst för Färjestad hemma mot Rögle på annandag jul.

Flera av spelarna var även vinnare på Solvalla när Hannibal Face spurtade hem den sista V75-avdelningen.

– Vi jobbade in segern rejält de sista 500 meterna, sa Mikael Wikstrand.

Hannibal Face har visat att han har ruskig kapacitet för sin nuvarande klass, inte minst när han vann V75 på Romme den 17 december trots en tidig galopp.

Annandag jul innebär alltid V75-finaler på Solvalla och nu var det dags för en ny seger för Hannibal Face, som ägs av ishockeyspelarna Mikael Wikstrand, Michael Lindqvist, Joakim Nygård, Jacob de la Rose och Olle Eriksson Ek.

Hannibal Face hade ett tolftespår i Bronsdivisionens final men med hjälp av ett högt tempo och sin höga kapacitet kunde han runda fältet från sin position i kön till seger via ett starkt slutvarv.

Förstapriset i loppet var 220 000 kronor och Mikael Wikstrand var på plats på Solvalla.

– Vi satt på Kongressen och käkade och hade det jättebra. De sista 500 meterna i loppet satt vi inte ner utan stod upp och jobbade in segern. Att äga en häst som Hannibal Face är hemskt för man vet att han kan både vara bäst och men kan också göra bort sig. Men vi vet att vi förmodligen har den bästa hästen i loppet. Det är alltid grymt att ha honom till start, sa Wikstrand i vinnarcirkeln.

Och han fortsatte om att hans stora travintresse:

– Hockey och trav brukar alltid gå hand i hand. Man har den lilla racingkicken i sig så att man alltid får lite puls när hästen startar. Man är alltid lite nervös inför en match eller när en häst ska starta. Nu var man ganska lugn då det var spår tolv och man ska vara ganska chanslös men vi har en grym tränare i Oscar Berglund och en ruggigt bra kusk i Manus A Djuse.

Very Kronos i guld

Svante Båth har onekligen fått ordning på sin stjärna Very Kronos igen och triumfen i gulddivisionens final var tredje raka segern i december.

Erik Adielsson körde på säkerhet från start med Very Kronos men när Ultion Face ganska bekvämt avgjort spetskampen mot Milliondollarrhyme så körde Erik Adielsson fram och fick överta ledningen utan strid efter 500 meter.

I favoritpositionen var Very Kronos aldrig i förlustfara och tog 14:e segern på 16 försök från spets.

– Han travar väldigt bra då, det är bästa positionen för honom, klargjorde Svante Båth.

I karriären var det 28:e segern i 58:e starten för Very Kronos. Segern var värd 300 000 kronor och därmed har den åttaårige hingsten tjänat 7 210 059 kronor.

– Det blev väldigt bra, Erik körde väldigt bra. Visst såg det väldigt bra ut. Antingen blir det någon start till eller så bommar vi igen och går för sommarsäsongen. Det handlar om upplevelser också och de stora loppen på sommaren i Sverige är oslagbart fortsatte Svante Båth.

Dubbla segrar för Sjöström

Claes Sjöström tog ett tidigt initiativ och körde till ledningen med Jerka Sting som sedan var helt överlägsen i klass I-finalen (V75-1).

In mot upploppet stack 14-oddsaren undan på lätta ben och femåringen krönte ett mycket starkt år där han slutat bland de tre främsta i elva av tolv lopp.

- Han har kommit tillbaka oerhört bra. I dag kändes han kanonfin, bättre än vad jag trodde på förhand, konstaterade Claes Sjöström.

Claes Sjöström blev dagens kusk med dubbla segrar på V75 då han även hade målfotot på sin sida tillsammans med Pär Ländin-tränade Axel Ruda i silverdivisionen final (V75-5). Behind Bars blev knappt slagen i dagens mest spännande upploppsduell.

Digital Summit svarade för en läcker insats i Hästägarkannan (V75-4) över dryga tre kilometer då han svepte till ledningen i fjärdespår på sista bortre långsidan och öppnade upp en jättelucka till konkurrenterna. Även om sexåringen stumnade lite sista biten över upploppet var det en mycket imponerande insats som belönades med 300 000 kronor.

– Det kändes senast i Halmstad att nu har han sotat ur. Han är fantastiskt talangfull, sa tränaren och kusken Joakim Lövgren.

En offensiv styrning till spets innan 500 meter blev segerreceptet i klass II-finalen (V75-2) där Peter Untersteiner satt i spets efter 500 meter med tredjehandsfavoriten Global Dubhe. Treåringen sträckte på sig förtjänstfullt över upploppet och höll undan säkert före H.C.'s Crazy Horse.

Artikeltaggar

Jacob de la RoseJoakim NygårdMichael LindqvistMikael WikstrandOlle Eriksson EkTrav

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.