En av årets mest lästa artiklar var historien om Arvikabon Per Åsanders observation av en lammgam i Mangskog.
Men i slutänden blev det hela något av ett Västgötaklimax – trots att artbestämningen bekräftade de första teorierna.
Det var i mitten av juni som 69-årige Per Åsander åkte iväg med sin kamera och kikare till trakterna nära fritidshuset i Mangskog. Plötsligt fick han syn på en stor rovfågel som cirklade ett 50-tal meter upp i luften. Kungsörn? Havsörn? Nej, det stämde inte.
– Stjärtfjädrarna stämde inte. Men jag tog ett antal bilder och la upp på Facebook, förklarade Åsander för VF i juni.
Där kom beskedet snabbt: lammgam. En art som främst förekommer i Pyrenéerna samt i de grekiska bergstrakterna. Men aldrig förr i Sverige.
Redan i samband med VF:s artikeln fanns dock vissa farhågor. Relativt nyligen har nämligen försök gjorts att plantera in fågeln i de österrikiska-schweiziska Alperna. Den stammen är dock inte självreproducerande ännu, så fler föds upp i hägn och sätts ut för att en livskraftig stam ska kunna klara sig på egen hand.
Kunde det handla om en individ som förirrat sig norrut därifrån, helt enkelt?
När raritetskommittén inom ornitologernas riksförening Birdlife Sverige – den instans som granskar ovanliga observationer – så småningom tog sitt beslut landade man också i just den slutsatsen.
– Ja, det blev lite av ett västgötaklimax allithop. En kategori E-fågel blir ju inte officiellt godkänd, eftersom den inte bedöms komma från en naturligt förekommande stam. Lite synd, samtidigt är jag den ende i Sverige som observerade just den här individen, säger Per Åsander.
Vad kan ha hänt med den, tror du?
– De lever på as, och tyvärr finns det ju inte jättemycket av den varan i svenska skogar. Den kan ha blivit svag och till slut strukit med. Men det var en upplevelse att ha sett den, oavsett omständigheterna.
Lammgam kan ha siktats i Västvärmland: ”Otrolig upplevelse”