Hoppa till huvudinnehållet

Räkor förvarades upptinade – restauranggäster larmade om matförgiftning

Publicerad:
Reporter Micael Thernström
Micael Thernström
micael.thernstrom@vf.se
De disktrasor som användes i köket hade inte tvättats på länge.
De disktrasor som användes i köket hade inte tvättats på länge. Foto: Miljöförvaltningen

Flera avvikelser upptäcktes av kommunens livsmedelsinspektörer på en restaurang i Karlstad. Vid en oanmäld inspektion konstaterades ostädade lokaler, bristande hygienmöjligheter för personalen och skaldjur som inte förvarades kallt.

– De kom hit när vi höll på och jobbade, dagen efter var det rent och fräscht, säger Temeem Miakhel, driftsansvarig på restaurangen India Palace i Karlstad.

Det var efter att en anmälan om matförgiftning som Miljöförvaltningen valde att göra ett nedslag på restaurangen. Tre personer, som enligt anmälan i normalfallet inte umgås, hade delat på en gemensam rätt och därefter upplevt sjukdomssymtom. Enligt Temeem Miakhel så berodde restauranggästernas reaktion snarare på känslighet mot stark mat snarare än restaurangens sanitära standard.

– Det är indisk mat. Så ibland om de äter kryddig mat för första gången kanske de får lite ont i magen. Men vi har ingen som klagat innan och vi har många gäster och vi har haft den här restaurangen under flera år.

Vid kontrollen av restaurangen fann livsmedelsinspektörerna flera avvikelser, både i hur restaurangen hanterar varor, renligheten i köket och avsaknad av möjligheter för personalen att tvätta händerna.

Inspektörerna fann flera brister i hanteringen av kylvaror.
Inspektörerna fann flera brister i hanteringen av kylvaror. Foto: Miljöförvaltningen

Upptinade räkor

En av de avvikelser inspektörerna särskilt påpekade var de upptinade scampi-räkorna som förvarades i en kyl. Dessa ska enligt tillverkaren förvaras i 18 minusgrader och ska förvaras i upptinat tillstånd i högst ett dygn. De räkor som återfanns i restaurangen ska ha varit upptinade och förvarats i ett kylskåp betydligt längre än så.

– Jag har beställt en frys som ska komma imorgon, säger Temeem Miakhel.

Inspektörerna kunde även konstatera att köket var allmänt stökigt och ostädat. Bland annat att en degblandare som inte använts på flera dagar fortfarande hade degrester och att en kantin med biff som skulle kastas stod i diskhon. Orsaken till att kantinen stod där ska ha berott på att sopsäcken varit full redan.

– Vi städade och när de kom hit dagen efter så var det rent.

Vid inspektionen var sopsäcken full och diskhon belamrad med tomma burkar och matrester.
Vid inspektionen var sopsäcken full och diskhon belamrad med tomma burkar och matrester. Foto: Miljöförvaltningen

Artikeltaggar

KarlstadLivsmedelMat och dryckRestauranger

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.