Julen må vara mycket – men glöm inte julfilmerna

Krönikor
PUBLICERAD:
Charles Dickens odödliga A christmas carol, eller En julsaga på svenska, tål att upplevas gång på gång och finns filmatiserad i ett antal olika varianter.
Foto: Matt Dunham
Högtiden julen är mycket. Den är barnens, familjens, matens och gemenskapens högtid. Bland allt annat.
Men den är också filmens högtid, så här ska jag slå ett slag för de klassiska julfilmerna.

Med andra varvet av sjukdomar här hemma blev det en del tv-tittande den gångna helgen och så länge undertecknad styrde fjärrkontrollen var temat odiskutabelt. Vi har sett Ensam hemma, olika varianter på Charles Dickens fantastiska En julsaga, samt några animerade julfilmer med snäll- och godhet i centrum.

Och jag har fått en ny favorit i genren. Oscarsnominerade Klaus handlar om en bortskämd rikemansunge som för att ta sig i kragen får det omöjliga uppdraget att som brevbärare få liv i postkontoret på en avlägsen ö där byborna hatar varandra. Snyggt animerad, jätterolig och med en sådan här varm i hela bröstet-story toppar den numera min topplista, precis före Grinchen vars huvudkaraktär jag lite oroat ser mig relatera till mer och mer för var år som går.

Ta hand om dig och dina nära och kära och med eller utan julfilm så får jag önska en riktigt god jul!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.