Hoppa till huvudinnehållet

Gigantiska laxodlingen fick 530 000 lax: ”Den bästa julklappen vi kunde få”

Publicerad:
Laxodlingen i Säffle förväntas stå för 20 procent av all lax som äts i Sverige när den är i full produktion.
Laxodlingen i Säffle förväntas stå för 20 procent av all lax som äts i Sverige när den är i full produktion. Foto: Skiss: Re: Ocean

Den planerade laxodlingen i Säffle har fått ett avgörande stöd som kan vara nyckeln till framtida framgångar. Det handlar om ett enormt stöd från EU:s klimatbank, EIB, på hela 530 miljoner kronor.

– Det här var oerhört viktig för projektet, säger Katarina Klingspor, styrelseordförande i Re: Ocean, som ska driva odlingen.

Arbetet med att få till landets största landbaserade laxodling i Säffle pågår för fullt. Projektet är enormt, både till volym och kostnad, med en planerad årsproduktion på 10 000 ton lax per år och en investeringskostnad på cirka 2,5 miljarder kronor.

Att få in pengarna till satsningen är naturligtvis helt avgörande och när EIB nu gör en riskinvestering på 530 miljoner kronor i Re: Ocean (tidigare Premium svensk lax) så är det enligt Katarina Klingspor en viktig pusselbit.

– Oerhört viktig. När man får ett godkännande för en sådan här investering från EIB så är det också en väldigt fin kvalitetsstämpel. Det visar för investerare och andra att det här är ett projekt som klarat en omfattande granskning och det kommer att vara väldigt viktigt för bolagets fortsatta utveckling, säger hon.

”Bästa julklappen”

Enligt Katarina Klingspor så har bolaget jobbat med att få igenom investeringen under tolv månader.

– Det har varit ett väldigt slit som har tagit mycket tid och mycket energi. Att de nu sa ja är den bästa julklappen vi kunde få.

Katarina Klingspor är styrelseordförande i bolaget Re: Ocean.
Katarina Klingspor är styrelseordförande i bolaget Re: Ocean. Foto: Per-Erik Adamsson

EIB:s investering är viktig, men det behöver fortfarande komma in mer kapital för att ekonomin ska gå ihop. Bolaget räknar med att man behöver ha eget kapital motsvarande en miljard kronor och befintliga investerare har hittills fått ihop ungefär en fjärdedel av den summan.

– Men vi har god tillförsikt och i och med den här investeringen från EIB så kör vi igång skarpt med att få ihop de medel som behövs, säger Katarina Klingspor.

Bygger i etapper

När det gäller själva produktionsfabriken i Säffle så är alla markarbeten klara och byggnationen av anläggningen är i startgroparna.

– Vår tanke där är att jobba lite modulärt, där vi bygger anläggningen i etapper. Vi behöver göra på det viset eftersom det tar två år att gå från yngel till färdiga fiskar. Helt färdiga räknar vi med att vara under 2026.

– Då hoppas vi kunna bjuda på lokalt producerad lax i Säffle, säger Katarina Klingspor, som tror att den typ av laxodling som nu byggs i Säffle kommer att få fler efterföljare i landet.

– Våra hav är så kraftigt utfiskade att vi måste få till den här typen av landbaserad fiskodling och den metod som vi använder är väldigt ren och väldigt klimatneutral. Det blir som ett hav på land, men i en kontrollerad miljö utan yttre påverkan, så det behövs inga kemikalier och inga läkemedel.

Vad kommer detta att betyda för Säffle tror du?

– Vi hoppas ju att både Säffle och hela Värmland ska få en extra skjuts av det här. Det handlar om stora investeringar och vi räknar med ett 100-tal nya jobb, samt allt annat som en sådan här investering drar till sig.

Grönt ljus för miljardsatsningen i Säffle: ”Byggstart till sommaren”Laxodlings-vd:n nöjd: "Det känns fantastiskt!"Klartecken för laxodlingen – ger 100-tals jobb i Säffle

Artikeltaggar

EkonomiEUFiskodlingInvesteringarSäffleVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.