Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Bönderna spelar en central roll för hungerbekämpning i utvecklingsländer

Publicerad:
Lina Ruto, jordbrukare i Kenya. Foto: Eric Muriu Wanjema

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Klimatkrisen, konflikter och ekonomisk nedgång drabbar världens fattigaste hårdast. Fler och fler får svårt att betala för mat. Samtidigt får bönder det svårare att odla på grund av torka. Bönderna bär potentialen att både bromsa klimatkrisens effekter och att skapa arbeten och tillväxt, men de behöver vårt stöd, skriver företrädare för We Effect.

Klimatförändringarna är inte ett hot på horisonten för bönderna i Kenya, Tanzania eller Uganda. De har redan anlänt, med torka, oförutsägbara regnperioder och extremväder. Bönder som för bara tio år sedan var självförsörjande söker nu jobb i städerna. Samtidigt går människor hungriga för det odlas för lite mat för den lokala marknaden.

Det är lätt att bli nedslagen av situationen. Men genom moderna hållbara jordbruksmetoder, nya lösningar för att långsiktigt säkra vattenförsörjningen och användning av tåliga fröer kan det kenyanska låglandet grönska igen. Men då krävs politiska beslut, investeringar och kompetensförsörjning.

We Effect har arbetat med bönder i några av världens fattigaste länder sedan 1958. Vi stödjer dem med utbildningar och organiserar dem i kooperativa företag och föreningar så de kan stärka lönsamheten, samla sina resurser för att göra gemensamt stärkande investeringar. Det är ett koncept som funkar.

Av de kooperativ vi arbetat med i östra Afrika de senaste fem åren avslutar vi nu samarbetet med 60 procent av dem – de behöver inte vårt stöd längre. I stället hjälper de andra.

Både expertgruppen för biståndsanalys (EBA) och Världsbanken har landat i samma slutsats som vi – bönderna i utvecklingsländerna spelar en helt central roll för såväl hungerbekämpningen som den ekonomiska utvecklingen. Trots detta går endast tre procent av Sveriges bistånd till jordbruksstöd. Det är en låg siffra, både i förhållande till andra länder och till vilken nytta stödet skapar.

I dessa svåra tider behöver bönderna vårt stöd. De kan anpassa sina jordbruk till klimatförändringarna, bidra till att bromsa hungerkrisen och skapa ekonomisk utveckling, men då behöver de rätt förutsättningar och verktyg. Det är ett ansvar vi från den svenska kooperationen, Sverige och EU måste vara med och ta.

Vi lovar att stå fortsatt starka bredvid dem och hoppas att fler gör oss sällskap i kampen för rätten till mat.

Lotta Folkesson, styrelseordförande We Effect, styrelseledamot LRF

Anna Carlström, styrelseledamot We Effect, senior rådgivare Lantmännen

Helen Persson, styrelseledamot We Effect, chef medlemsverksamhet, Konsumentföreningen Stockholm

Lina Öien, styrelseledamot We Effect, chef hållbar utveckling Riksbyggen

Erica Lundgren, styrelseledamot We Effect, vd OK Västerbotten och styrelserepresentant OK-föreningarna,

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect

Artikeltaggar

BiståndDebattInvesteringarJordbrukKlimatLantmännenLRFWe Effect