Hoppa till huvudinnehållet

Wallin och Mitells plan – efter Wikstrand-beskedet: ”Önskvärt ersätta rakt av”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Rickard Wallin lider med Mikael Wikstrand – och skulle nu gärna plocka in en lika kvalitativ ersättare.
Rickard Wallin lider med Mikael Wikstrand – och skulle nu gärna plocka in en lika kvalitativ ersättare. Foto: FREDRIK KARLSSON

Planen: En backsida som skulle spetsas – med Mikael Wikstrand.

Nu kan hans säsong vara över, och Färjestad tvingas tänka om.

– Det hade varit önskvärt att ersätta rakt av – men riktigt så enkelt är det inte, säger Rickard Wallin.

Max Lindroth var siste man in på backsidan i Färjestad, då man kände ett behov av att ha bredd under en höst där Mikael Wikstrand skulle få köra rehab i lugn och ro.

Men nu dröjer det minst två månader till innan världsmästarbacken är tillbaka, och många är de som lider med honom.

Som tränare Tomas Mitell:

– Vi hade räknat med att han skulle vara fräsch snart. Även om vi inte räknade att han redan nu skulle vara i toppslag hoppades vi att han skulle hinna komma i tillbaka i det mot slutet av säsongen. En etablerad back och stor pusselbit som vi räknat med på förhand, säger FBK-tränaren och fortsätter:

– Så dåligt för oss – och framför allt tråkigt för honom. Ett sånt här besked blir jobbigt, såklart. Och för oss – så länge han var fräsch i kvartsfinalserien mot Skellefteå tror jag han va inne på typ alla mål framåt...

– Vi kommer sakna en etablerad spelare som är bra på att sätta fart i spelet. Vi hade förhoppningar om att vi skulle få in honom som en riktigt bra back nu.

Tomas Mitell hade planerat för att få en nyckelbricka in i laget i Mikael Wikstrand.,
Tomas Mitell hade planerat för att få en nyckelbricka in i laget i Mikael Wikstrand., Foto: FREDRIK KARLSSON

Ni planerade med honom som en stor pusselbit, vill du att Rickard Wallin agerar och plockar in något annat nu?

– Det är inget vi har pratat specifikt om. Rickard ”scannar” marknaden hela tiden, så sett är det inget nytt. Vi får sätta oss och prata, se om vi kan komma fram till något bra.

”Tuff situation”

Frågan bollas vidare, till sportdirektör Wallin, som även han lider med Wikstrand:

– Man försöker ta det kloka beslutet för individen, låta honom komma tillbaka utan att stressa på. Då blir det en frustration och stress för honom när förutsättningarna hela tiden ändras, säger Wallin och fortsätter:

– Och för laget är det såklart ett avbräck. Det var svårt för att planera för en halv säsong med honom, nu blir det en halv säsong till utan honom... Det gör att förutsättningarna förändras kraftigt. En tuff situation, såklart.

Wallin har tidigare pratat om det luriga i planeringen kring hur Wikstrands lön, såklart betald som en toppspelare i SHL, mitt i säsongen skulle ticka igång.

Hur tänker du nu, när den inte kommer göra det?

– Egentligen samma sak. Det är ett par månader till framåt det blir så, men något definitivt datum vet vi inte. Och om det fanns sparsamt med alternativ på spelarmarknaden i slutet av sommaren är det inte fler nu, inte av den kvalitén en Mikael Wikstrand som spelar som bäst är på. De namnen finns inte.

Men planen var ändå att spetsa laget med honom nu, när så inte blir fallet – känner du att ni behöver addera något utifrån då?

– Det hade varit önskvärt att bara ersätta rakt av, vilket jag ser det direkt höjs röster kring. Men det är inte så det funkar, att man trycker på en knapp och så dyker en likadan pjäs upp.

Mer pengar tillgängliga

Wallin återupprepar det han sagt hela hösten:

– Det enda vi kan göra att se över vilka alternativ som finns – och göra en bedömning om de kan göra oss bättre? Dels sett till vad vi har att spendera, vilket såklart blev något mer nu, men också sett till spelstil, roller och vad alternativen kommer från...

– Det är inte så svart eller vitt att ”nu är han borta – nu värvar vi”. Men det finns med i tanken hela tiden. Kan vi göra något för att göra laget bättre är det inte så att jag kommer sitta och avvakta.

Att tisdagens besked kommunicerades, var till stor del med tanke på Mikael Wikstrand själv.

– Nu kan han få lugn och ro, inte stressen och frågorna ”varför är du inte med?”. Så här är läget, hur tråkigt det än må vara.

Mikael Wikstrand kan missa hela säsongen: ”Just nu är jag bara så jäkla ledsen”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyMikael WikstrandRickard WallinSHLTomas Mitell

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.