Hoppa till huvudinnehållet

Vårdförbundet kräver åtgärder vid akuten: ”Ser jätteallvarligt på det”

Publicerad:
Reporter Victoria Gund
Victoria Gund
victoria.gund@vf.se
Reporter Stefan Mitander
Stefan Mitander
stefan.mitander@vf.se
Akuten på CSK.
Akuten på CSK. Foto: Lisa Olaison

Vårdförbundet har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket med begäran om åtgärd kring arbetsmiljön på akutmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad. – Jag ser jätteallvarligt på anmälan, säger Ulrika Nilsson, verksamhetschef för akuten.

Långvarig stress som ger uttryck i fysiska och psykiska symtom, resursbrist som ger oro för patientskador, högt övertidsuttag och sällan chans till rast – det är några av de punkter som Vårdförbundet listar i sin anmälan till Arbetsmiljöverket om arbetsmiljön på akutmottagningen på CSK som lämnades in på måndagen.

Vårdförbundet begär att åtgärder vidtas för att den psykiska och fysiska arbetsmiljön säkerställs, och att återhämtningen under och mellan arbetspass säkerställs.

–Jag ser jätteallvarligt på anmälan. Det som finns listat är saker som vi under året har diskuterat och resonerat mycket kring inom verksamhet. Och vi har försökt att vidta åtgärder som ska underlätta för medarbetarna. Men vi ser att vi behöver sätta oss tillsammans och titta på ytterligare delar som vi behöver hantera. Det är en hög arbetsbelastning. Vi har ganska många patienter som inte får en vårdplats vilket resulterar i att man blir kvar längre på akutmottagningen. Det, i kombination med det normala inflödet, gör att arbetsuppgifterna för sjuksköterskorna blir fler, säger Ulrika Nilsson.

Delar ni bilden som Vårdförbundet ger?

– Absolut, jag delar den. Det är ett jättehögt tryck på våra medarbetare och en stor press. Det är jätteviktigt att man får ut sina raster och sin återhämtning

Några konkreta exempel på vilka åtgärder man kan tänkas vidta vill Ulrika Nilsson dock inte gå in närmare på.

– Nej, jag vill inte föregå den dialogen som jag ska ha med våra fackliga. Vi kommer att sätta oss i mellandagarna och gå igenom anmälan och upprätta en handlingsplan tillsammans, säger Ulrika Nilsson

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadUlrika NilssonVård och omsorgVårdförbundetÅtgärder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.