Hoppa till huvudinnehållet

Mikael Wikstrand kan missa hela säsongen: ”Just nu är jag bara så jäkla ledsen”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Mikael Wikstrand blir borta längre än vad Färjestad hoppats.
Mikael Wikstrand blir borta längre än vad Färjestad hoppats. Foto: Tommy Andersson

Först november – sedan en tänkt återkomst i januari.

Nu kan hela säsongen vara spolierad för Mikael Wikstrand.

– Jag är ledsen, arg, och bedrövad över hela situationen, säger Wikstrand.

Orosmolnet: Theodor Lennström klev av FBK-träningen

Det var i mitten av maj som VF-sporten kunde avslöja att den knäskada som gjort att Mikael Wikstrand knappt kunde spela i slutspelet skulle kräva operation för att komma till rätta med.

– Det kändes hemskt. Jag har inte kunnat lira på grund av den smärta jag haft, sa Wikstrand själv om de försök till comeback han gjort.

Mattias Hell, medicinskt ansvarig i FBK, sa då om tidslinjen: ”Det tar upp emot ett halvår efter operation att komma tillbaka".

Ett bakslag under hösten sköt fram den tänkta comebacken, från mellan november och december till januari.

”Kommer bli frisk”

Men med ett par veckor kvar dit, står det klart att Färjestad får vänta betydligt längre än så på att få tillbaka sin världsmästarback.

Att han kommer tillbaka alls den här säsongen är ingen garanti.

– Det är dumt att gå ut med någon tidsplan med tanke på vilka turer det här knät har tagit under året. Men helt klart är att ett par månader till är han ju borta, men vi är övertygade om att han kommer att bli helt frisk. Vi vet bara inte när, säger Mattias Hell som är ansvarig för Färjestads medicinska team.

Får ta steg tillbaka

Mikael Wikstrand opererades för sin knäskada den 8 juni, men ingreppet blev inte lyckad då man efter en tid in i rehabiliteringen märkte att en broskskada hade uppstått.

I oktober gjordes därför ett nytt ingrepp där man försökte åtgärda det man då trodde var orsaken till smärtan med hopp om att det inte skulle sätta käppar i hjulet för rehabtiden.

– Det blev aldrig riktigt bra och jag har funderat på vad det kan ha varit. När vi nu har fått all information om vad som faktiskt blivit gjort i knät så har det visat sig att min kropp har haft rätt hela tiden. Något har varit fel, säger Wikstrand till klubbens hemsida och berättar att efter att han har testat på is förra veckan fick det ännu mer bekräftat.

– Så fort jag belastar benet så hugger det och gör ont. 90 sekunder eller så räckte på is förra veckan för att veta att något är dunderknas i knät. Det var ingen bra dag och tårarna ville liksom inte sluta när jag klev av för jag visste där och då att en återkomst var långt bort.

– Just nu är jag bara så jäkla ledsen. Jag får vara det en stund och sedan komma ut på andra sidan som en starkare människa på alla sätt

”Utvärdera situationen”

Sportdirektören Rickard Wallin:

– Det är naturligtvis en väldigt tråkig situation, framförallt för Mikael, men också för laget som räknat med att få ett tillskott i honom vid den här tiden på året. Mikael har verkligen lagt ner ett hundraprocentigt jobb för att ta sig tillbaka, men den situationen vi står inför nu kunde vi varken förutse eller påverka. Vi får såklart utvärdera situationen med lagbygget, och gällande Micke så följer vi den plan vi hade från start, vilken var att låta honom bygga upp både knä och fysik för att kunna spela på den nivå både han och vi vill när han är tillbaka.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyMattias HellMikael Wikstrand

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.