Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Regeringen blidkar sina besvikna väljare med lite främlingsfientlighet

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Det moderata statsrådet Maria Malmer Stenergard sida vid sida med SD:s Henrik Vinge som vid en pressträff i fredags drog ännu en rövarhistoria utan källhänvisning.
Det moderata statsrådet Maria Malmer Stenergard sida vid sida med SD:s Henrik Vinge som vid en pressträff i fredags drog ännu en rövarhistoria utan källhänvisning. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje. VF delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

Med så många riktiga problem och utmaningar Sverige har att kämpa med. väljer regeringen att lägga allt krut på att jävlas med och ljuga om utlänningar. Om någon nu fortfarande inte fattat vilka krafter som numer styr landet.

När Moderaterna bestämde sig på att regera med stöd av Sverigedemokraterna släppte de verkligen alla hämningar. Nu är det jakt på och demonisering av utlänningar som gäller och regeringen drar sig inte för någonting för att nå det nu uttalade målet att ”göra allt som krävs för att Sverige ska få en drastiskt minskad invandring” som migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) uttryckte det i en intervju i Dagens Nyheter häromveckan (7 december). Allt, uppenbarligen inklusive sverigedemokratiska löften om ”återvandring”.

Allt detta ska ske med kraftfulla kontrollapparater som bland annat biffa upp de inre utlänningskontrollerna, genom att kräva att offentliganställda – som sjukvårdspersonal och lärare – ringer polisen på papperslösa vårdsökande på akuten eller på papperslösa barn i klassrummet, och med en folkräkning som ska sätta stopp för bidragsfusk.

Det sista valde Moderaterna att låta finansminister Elisabeth Svantesson avisera, till stor munterhet för alla som passade på att påminna om Svantessons eget avslöjade bidragsfuskande med folkbokföringsadress häromåret. Men det är förstås skillnad på person och person …

I övrigt är det inte mycket att roas över i den politik Moderaterna rullat fram de senaste månaderna. Aggressiviteten i utspelen mot flyktingar, asylsökande och invandrare känns som avledande manövrar för att blidka en besviken väljarbas.

Får de inte det högkostnadsskydd för elen och det lägre drivmedelspriset som regeringsunderlaget dyrt och heligt utlovade redan under hösten – ja då kan de i alla fall få lite främlingshat. Kanske kan regeringen få väljarna att tro att det är invandringens fel att man inte har råd med utlovade reformer?

Redan i sin regeringsförklaring i oktober kunde vi misstänka Kristerssons vägval när han helt sonika satte likhetstecken mellan invandring och samhällsproblem. ”Vårt enskilt största svenska ekonomiska och sociala problem beror på stor invandring”, lät statsministern hälsa till svenskarna – däribland hundratusentals första och andra generationens invandrare som varje dag bidrar till att bära upp den svenska välfärden.

Nu vill hans migrationsminister att dessa och deras kollegor ska hjälpa henne att rensa Sverige från papperslösa genom en omfattande angiveriverksamhet.

Påståendet i ett tweet från Moderaternas officiella konton att ”Enligt bedömningar befinner sig över 100 000 personer i Sverige illegalt” grundas inte heller i fakta som går att granska. Vems vaga ”bedömningar” är det egentligen man hänvisar till? Den enda uppgiften med liknande siffror hämtas i en riksdagsmotion från Sverigedemokraterna.

Om det var ett tecken på hur Moderaterna går i SD:s ledband, såg vi ett till i fredags när migrationsministern kallade till pressträff tillsammans med Sverigedemokraternas gruppledare och vice partiledare Henrik Vinge som motiverade repressiva åtgärder för att återkalla arbetstillstånd och permanenta uppehållstillstånd med att det finns ”starka indikationer” på ett ”omfattande missbruk” av dessa.

Vad är det för ”starka indikationer”? Kan vi få en källa? Kommer det från ännu en SD-motion?

Migrationsverket har så klart redan i dag möjligheter att återkalla uppehålls- och arbetstillstånd om det finns särskilda skäl för det. Men har man lagt så mycket energi som regeringen och SD på att misstänkliggöra alla med utländsk härkomst i landet så räcker förstås inte det. Man överdriver siffror över hur många papperslösa det finns och låtsas som att missbruk med uppehållstillstånd och arbetstillstånd är mer regel än undantag.

Nu går det inte längre att säga att Sverige har en regering som vilar på stöd från ett främlingsfientligt parti. Sverige har kort och gott en främlingsfientlig regering.

Artikeltaggar

Elisabeth SvantessonHenrik VingeInvandringLedareMaria Malmer StenergardMigrationsverketModeraternaPapperslösaSverigedemokraternaUlf KristerssonUppehållstillstånd