Hoppa till huvudinnehållet

Det växer julklappsträd på Våxnäs

Publicerad:
Lova Larsson som tillsammans med Sanna Tiger skapar julklappsträd runt om i Karlstad.
Lova Larsson som tillsammans med Sanna Tiger skapar julklappsträd runt om i Karlstad. Foto: Peter Bäcker

Inspirerade av Pippi Långstrump bestämde de sig för att försöka sprida glädje bland dem som kan ha det svårt ekonomiskt under julen.

– Ingen ska behöva känna att de inte får någon julklapp, säger Lova Larsson som tillsammans med Sanna Tiger skapar julklappsträd runt om i Karlstad.

På låga grenar hänger klappar på rad. Lova Larsson som går i nian är där tillsammans med resursen Sanna Tiger. De är omgivna av kassar med presenter som ska upp i det stora trädet bakom återvinningsstationen vid Våxnäs centrum.

– Vi vill hjälpa folk som inte har så mycket pengar och se till att de får en bra jul, berättar Lova.

Inspirationen kom efter att Sanna hört talas om en kvinna från Höganäs som rensat sitt förråd och hittat leksaker i fint skick som inte användes.

– Hon kom att tänka på Pippi Långstrump som hänger upp julklappar i ett träd på tomten och gjorde likadant. Jag blev inspirerad av dem båda. Tyvärr hörde jag det här först i onsdags kväll, så vi har inte haft så mycket tid, men ändå fått ihop mycket julklappar, vilket är väldigt kul.

Sanna insåg att hon hade en massa kläder hemma som inte användes. Även vänner och kollegor har bidragit med begagnade saker, men mycket hjälp har kommit från Ica Maxi Bergvik och Lekia som har varit med och hjälpt till med omslagspapper, påsar och varor.

Totalt handlar det om cirka trehundra julklappar som ska ges bort. De hänger i plastpåsar för att skyddas från väta och har lappar med instruktioner som lämpligt åldersspann, ett passande intresse, eller helt enkelt "Tjej, storlek medium".

När tjejerna kom till trädet på tisdagen märkte de att folk redan varit där och hämtat julklappar.

– Vi ser att flera påsar är öppnade. Det är jättekul att folk hittat hit och kanske funnit något som passar, säger Sanna Tiger.

Lova Larsson håller med.

– Det är fint att få göra det här på skoltid och att kunna hjälpa andra.

Förutom julklappsträdet på så ska det även upp klappar i träd på Rud och Kronoparkens centrum för att sprida lite extra juleljus.

Artikeltaggar

ÅtervinningJulKläderKronoparkenLeksakerMänskligtPippi LångstrumpRudVåxnäs

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.