Hoppa till huvudinnehållet

FBK-guldhjälten om Wallins besök: ”Kul han är intresserad – har en bra dialog”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Jacob de la Rose stod för ett mål under landslagssamlingen, i första matchen mot Schweiz.
Jacob de la Rose stod för ett mål under landslagssamlingen, i första matchen mot Schweiz. Foto: PASCAL MULLER

Flytten till Schweiz var en omställning – men Jacob de la Rose trivs allt bättre.

För VF-sporten berättar Arvikasonen om förväntningarna på honom, en värmländsk landslagsduo och Rickard Wallins Schweizbesök.

– Vi vet var vi har varandra, säger 27-åringen.

Ett treårskontrakt med Färjestad var signerat. Men i det fanns en klausul som Jacob de la Rose valde att nyttja – som gör att han efter säkrat SM-guld visserligen stannade kvar hemma i Värmland hela sommaren, men nu har HC Fribourg-Gottéron som klubbtillhörighet.

– En bra och kul höst. En omställning med en ny liga, men jag har fyllt den rollen de förväntat sig av mig. Sen är det klart vi hade hoppats vinna lite fler matcher än vi gjort, men förhoppningsvis kan vi klättra lite i tabellen här efter nyår.

En åttondeplats är Fribourgs facit hittills.

– Men vi har lite färre matcher spelade. Sett till poängsnitt är vi lite högre, men det gäller att vinna de matcherna vi har innestående också.

Själv har Jacob de la Rose gjort fyra mål och totalt sex poäng på ungefär halva säsongen.

Bilden utifrån är att schweizarna vill ha massa poäng av sina importer, men de var på det klara med att det är defensivt du håller toppklass?

– Ja, lite så. Sen är det klart, när det är så få importer i varje lag vill de gärna ha spets framåt också. Men de visste vad de fick i mig, jag är den spelaren jag är. Så jag känner inte jag har pressen på mig att jag måste gå in och göra mål i varje match.

Trivdes med Ejdsell

När VF-sporten når de la Rose är han i Schweiz, men på landslagsuppdrag med Tre Kronor, nye kaptenen Sam Hallam gjorde som föregångaren Johan Garpenlöv och plockade ut värmlänningen till truppen.

– Det är kul, såklart. Jäkligt roligt att träffa lite gamla polare och det är alltid en ära att spela med Tre Kronor.

Två före detta FBK-spelare, Jesper Olofsson och Jacob de la Rose.
Två före detta FBK-spelare, Jesper Olofsson och Jacob de la Rose. Foto: PASCAL MULLER

Han parades samman med Victor Ejdsell, som trots att de var lagkamrater i Färjestad hela förra säsongen där knappt spelade en minut tillsammans.

– Kanske att vi spelade något på försäsongen, jag minns inte riktigt. Men jag tycker vår kedja fungerat bra. Dels har vi gjort lite mål och skapat långa anfall. Jag tycker vi kompletterat varandra bra, alla tre, säger han om formationen där förre Djurgårdsforwarden Marcus Sörensen var tredjelänk.

Om Wallins besök

På samma landslagssamling fanns Magnus Nygren.

Spelaren som precis som Jacob de la Rose fick besök nere i Schweiz av Färjestads sportdirektör Rickard Wallin tidigare i höst.

Blev du förvånad?

– Nej, inte speciellt. Han hade ju hört av sig och sagt att han skulle komma, skrattar de la Rose.

– Men han kom och såg någon match och vi pratade en del.

Hur ser du på att han kom på besök och vill hålla kontakten på det sättet?

– Det är väl kul att han är intresserad. Att han tar sig tid till det. Men jag har pratat med honom flera gånger efter säsongen, om allt möjligt – inte bara hockey. Vi har en bra relation och en bra dialog. Vi vet var vi har varandra.

”Ger dig inga rubriker”

VF-sporten har redan avslöjat att återkomsten för Magnus Nygren, den är klappad och klar och ett treårskontrakt är signerat.

Många fans drömmer om att du också ska vända hem, finns det någon anledning för dem att hoppas?

– Jag har ju inget kontrakt nästa år, men jag vill inte spekulera något kring det. Jag tänker inte ge dig några rubriker, säger de la Rose med ett stort leende.

Rickard Wallin har varit tydlig med att han gärna ser att Jacob de la Rose återvänder till Färjestad.
Rickard Wallin har varit tydlig med att han gärna ser att Jacob de la Rose återvänder till Färjestad. Foto: FREDRIK KARLSSON

– Vi får se vad som händer. Hur det går resten av säsongen här.

Ett halvår in, hur trivs du med hockeyn där nere?

– Jag tror alla ligor, överallt i världen, är olika från liga till liga. Den här är inte lika strategiskt uppstyrd som SHL är. Det är lite fler chanser, åt båda håll, under matcherna och lite olika nivå på lag och spelare.

– Så det har varit en liten omställning. Men jag tycker jag både börjar hitta det spelet, och hitta mig själv i det, lite mer och mer.

Wallins värvningsresa: ”Två killar vi tycker om – med stark FBK-koppling”VF Hockey: ”Ingen omöjlighet att båda två kommer hem till Färjestad”

Artikeltaggar

Fribourg-GottéronFärjestad BK HerrIshockeyJacob de la RoseRickard WallinSchweizSHLTre Kronor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.