Hoppa till huvudinnehållet

Tom butikslokal till salu – en av flera: ”Hoppas det kommer något nytt”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Med en total butiksyta på lite drygt 355 kvadratmeter är den centralt belägna butiksfastigheten till salu till ett utgångspris på 875 000 kronor.
Med en total butiksyta på lite drygt 355 kvadratmeter är den centralt belägna butiksfastigheten till salu till ett utgångspris på 875 000 kronor. Foto: Daniel Olausson

Grannfastigheten till det nybyggda seniorhuset är till salu.

Frågan är huruvida det ens går att köpa det.

– Det måste ske en förändring om inte landsbygden ska dö ut, säger mäklaren Bengt Pettersson, Mäklarhuset.

Det är bankerna som ställer till det, förklarar han. Samtidigt som du som husköpare behöver ha 15 procent av köpeskillingen i egen insats är samma andel uppemot 50 procent när det kommer till kommersiella fastigheter, förklarar Bengt Pettersson.

Han är själv drivande i frågan och med säljuppdrag på ett flertal fastigheter har han delvis ett eget intresse i den.

Samtidigt som han också ser ut landsbygden drabbas.

– Ju fler tomma lokaler vi har, ju sämre blir ju också attraktionskraften, säger han.

Så sent som härom dagen lyfte han frågan inom Mäklarsamfundet, bransch- och medlemsorganisationen för fastighetsmäklare, och han konstaterar att han delar svårigheterna med kollegor runt om i landet.

– Problemet är att det kommer direktiv uppifrån. Vi ser bara det när vi säljer fastigheter från storstäderna och de säger att de ska prata med sin bank i Stockholm, då säger jag att det inte är någon idé för de vet inte var Hagfors ligger, så att det är bättre att ta det lokalt. Så det gäller att få flera parter med i det hela.

En av flera tomma lokaler

Den rosamålade fastigheten intill det nya seniorhuset, där Wanjas leksaker huserade i många år, är alltså till salu nu. Fastigheten är indelad i två affärslokaler och två lägenheter med lagerutrymmen i källarvåningen. Utgångspriset är 875 000 kronor.

Än har ingen direkt anmält sitt intresse för fastigheten och Bengt Pettersson tror att det nog dröjer in i januari och efter alla helger innan det eventuellt brinner till.

– Så det är väl en fråga om vad det kan bli för något, vi har redan en del tomma lokaler här. Så det är bara att hoppas att det blir något nytt som kommer in, säger Bengt Pettersson.

Artikeltaggar

BankerBengt PetterssonBostad och byggenEkonomiFastigheterHagforsMäklareMäklarhusetMäklarsamfundet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.