Hoppa till huvudinnehållet

Tomtarna spred julglädje – i hela kommunen: ”Roligt att de tänker på oss äldre”

Publicerad:
Marcus Andersson är en av de tiotalet tomtar som spred julstämning i Hagfors, här på serviceboendet Skogvaktaren där de äldre fick både julklappar och lussebullar, samt sjunga och dansa.
Marcus Andersson är en av de tiotalet tomtar som spred julstämning i Hagfors, här på serviceboendet Skogvaktaren där de äldre fick både julklappar och lussebullar, samt sjunga och dansa. Foto: Daniel Olausson

För andra året kom tomtarna tidigt i Hagfors.

På serviceboendet Skogvaktaren bjöds de äldre på musik, dans – och julklappar.

– Det är så roligt, så roligt att de tänker på oss gamla, ler Birgit Dahlin, 87.

Det är nog få som missade dem. Med Sigrid Lundmark som organisatör och i spetsen dök ett tiotal dansande tomtar upp lite varstans i centrala Hagfors på den solkyliga fredagseftermiddagen med mer planerade stopp på förskolorna och äldreboendena.

På serviceboendet Skogvaktaren var varenda sittplats besutten när tomtarna dök upp, bjöd upp till dans, delade ut julklappar och bjöd på lussebullar.

Och Birgit Dahlin var en av dem vars breda leende smittade av sig allra mest.

– Vi har nog vetat om det i en tre veckor, tror jag. Så vi har väntat på att de ska komma, säger hon samtidigt som trubaduren Andreas Larsson dammar av julklassikerna på sin gitarr.

Birgit Dahlin hade sett fram emot tomtarnas besök i flera veckor, men tycker annars att julen är mest för barnbarnsbarnen.
Birgit Dahlin hade sett fram emot tomtarnas besök i flera veckor, men tycker annars att julen är mest för barnbarnsbarnen. Foto: Daniel Olausson

Och när han körde Nu tändas tusen juleljus slöt de gamla upp i en spontan allsång.

– Vi har underhållning här varje fredag, och spelar bingo två gånger i veckan. Och personalen här är så bra, det måste du skriva, säger Birgit Dahlin.

Och julklapp har du fått också, vad tror du att det är?

– Den är ganska tung, så jag tror nog att det är en vas.

Sparar du den till julafton?

– Nej, jag orkar nog inte hålla mig. Nu blir jag som ett barn på nytt, skrattar hon.

Ett samarrangemang

Det här tomtandet är ett samarrangemang mellan ett flertal olika parter, Studieförbundet Bilda och Hagfors kommun är några. Och de upp till 250 julklapparna har skänkts till tomtarna och slagits in av PRO.

Nytt för i år är också att man samtidigt genomförde samma tomtande på Hyttgården i Sunnemo och Häggården i Råda.

– Där ute har Råda IK varit helt otroliga. De har häst och vagn och allt, säger Sigrid Lundmark och konstaterar att det dyker upp tomtar på Bellmansgården i Ekshärad också, fast först på måndag.

– Nästa år hoppas jag att vi kan köra det samtidigt, på alla fyra ställena.

På Järntorget blev det dans åtminstone vid granen, efter att tomtarna tomtat runt i de närliggande butikerna.
På Järntorget blev det dans åtminstone vid granen, efter att tomtarna tomtat runt i de närliggande butikerna. Foto: Daniel Olausson

Tanken var att man i Hagfors skulle färdas mellan hållpunkterna med Monica Z-tåget, men på grund av både kyla och snö fick det bli buss istället.

– Finns det något större ord än ”kanon”? Jag är bara så lycklig över att vi tillsammans har gjort så många glada. Kunde vi ha gett en bättre julklapp, frågar sig Sigrid Lundmark och konstaterar:

– Nu hoppas jag att det här får fortsätta år ut och år in. Konceptet finns för det.

Artikeltaggar

AllsångDansEkshäradHagforsHäggårdenJulMänskligtPRORådaRåda IKSamhälleSigrid LundmarkSunnemoTomtar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.