Så ska jag undvika att hamna i blåsväder igen

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
När det blåser utomhus friskar det även på i min lägenhet. Det är inte ovanligt att jag fryser om nästippen när jag sitter i tv-fåtöljen som är placerad bara någon meter från fönstret i vardagsrummet. Även i sovrummet kan det friska på.

När jag flyttade in trodde jag att det berodde på fönstren, att de inte var tillräckligt täta i kanterna. Men kalluften härstammar från inluftsventilerna ovanför fönstren. En vinter tejpade jag sonika igen luftintagen och därmed blev det mycket bättre.

Tilltaget uppskattades inte av sotaren. Det gjorde inte heller min kompis i ventilationsbranschen. Han skakade på huvudet när han såg tejpremsorna. ”Det är helt fel, luften ska cirkulera”.

Jag lydde expertisen och drog bort tejpremsorna.

”Du vet att du ska göra rent ventilerna en gång om året. Använd en gammal tandborste”, sade min kompis när jag för en tid sedan klagade på att det blåste in kall luft.

När jag rengjort ventilerna var det som att ha öppnat en vindtunnel. Vi snackar styv kuling. Kanske något överdrivet.

Jag kompenserade med att byta till ett tjockare täcke. Med följden att när det blir för varmt sparkar jag av mig täcket i sömnen och vaknar av att det blåser kallt. Eländes elände!

Förra veckan skickade styrelsen i bostadsrättsföreningen ut tips på energisparande åtgärder. Ett av tipsen – att stänga till inluftsventilerna.

Det rådet behövde jag inte läsa två gånger. Nu är tejpen tillbaka.

Undrar vad min kompis säger nästa gång han kommer på besök?