Hoppa till huvudinnehållet

Slottsstjärnan Lerin om Gynning: ”Som om vi har växt upp på varsin planet”

Publicerad:
Reporter Erik Segerpalm
Erik Segerpalm
erik.segerpalm@vf.se
Jon Henrik Fjällgren, Carolina Gynning, Anja Lundkvist, Pia Johansson och Lars Lerin är årets deltagare i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”.
Jon Henrik Fjällgren, Carolina Gynning, Anja Lundkvist, Pia Johansson och Lars Lerin är årets deltagare i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”. Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT

Inga högljudda gräl à la Börje Ahlstedt, men mycket tårar. Och trots att Lars Lerin var förkyld under hela inspelningen pallrade han sig med på precis allt.

– Ja, utom när Jon Henrik skulle ha någon sådan där fysisk grej, då hoppade jag av faktiskt, säger årets värmländske stjärna på slottet.

Det är ett program som han följt sedan starten 2006, och även om ett par av de från början planerade slottskombattanterna föll bort och ersattes av andra, så tycker Lars Lerin att det i slutändan var ett intressant gäng som samlades i årets säsong av "Stjärnorna på slottet". Tillsammans med artisten Jon Henrik Fjällgren, konstnären och tv-profilen Carolina Gynning, skådespelaren Anja Lundkvist och komikern Pia Johansson infann han sig i somras på Bäckaskog slott i närheten av Kristianstad, där långköraren spelats in de senaste fyra gångerna. Det är trakter Lars Lerin aldrig tidigare har vistats i.

– Det var ju fint, det var bara det att jag inte fick tid att njuta av det utan det var precis när jag körde bil dit och hem som jag noterade hur fina landskapen är. Däremellan var man ju så fokuserad på det där med att klara dagen bara, och veckan.

”Jag har sett programmet nu och jag tycker inte det syns att jag var sjuk, så jag lyckades väl spela teater på det viset”, säger Lars Lerin.
”Jag har sett programmet nu och jag tycker inte det syns att jag var sjuk, så jag lyckades väl spela teater på det viset”, säger Lars Lerin. Foto: Magnus Liam Karlsson

Hur skulle du beskriva själva slottsmiljön då?

– Ja, vad ska jag säga. Alltså, du vet man kommer in i ett sådant där tillstånd där en bara ska prestera en hel vecka. Och hålla sig på benen, för jag var dessutom förkyld under hela inspelningen. Även om det bara var en dag då jag skulle prestera i form av att berätta om mitt liv, så måste man ju vara med på alla de här sittningarna. Och det är ju spännande historier som de andra kommer med. Så man är helt fokuserad på det, och då tänker man liksom inte riktigt på var någonstans man är.

Det låter väldigt jobbigt att vara sjuk under en tv-inspelning?

– Jo, det var tröttsamt, men jag har sett programmet nu och jag tycker inte det syns att jag var sjuk, så jag lyckades väl spela teater på det viset. Jag var med på allt, ja det mesta i alla fall. Utom när Jon Henrik skulle ha någon sådan där fysisk grej, då hoppade jag av faktiskt. Men han har en otroligt stark historia alltså, där blev jag verkligen berörd. Han var så fantastiskt duktig på att berätta också, han tar tid på sig, forcerar inte, utan en får verkligen känna med honom i det han berättar.

Och Carolina Gynning, hon känns som en stark profil?

– Ja, du vet, det är som om vi skulle ha växt upp på varsin planet egentligen.

Lite som du och Junior?

– Ja, det kan en säga faktiskt. Nej, men du vet, som hon klädde upp sig på kvällarna, i olika sådana där outfits. Hon är ju helt... Det är en person som verkligen törs att synas. Jag menar, själv vill jag ju helst ha en massa kläder på mig, som ett skydd mot omvärlden. Det är så häftigt att hon kan bejaka sig själv och våga vara en stjärna i sammanhanget. Det måste jag säga, så det var roligt att träffa henne ändå.

”Det är så häftigt att hon kan bejaka sig själv och våga vara en stjärna i sammanhanget”, säger Lars Lerin om Carolina Gynning.
”Det är så häftigt att hon kan bejaka sig själv och våga vara en stjärna i sammanhanget”, säger Lars Lerin om Carolina Gynning. Foto: Magnus Liam Karlsson

Blir det några tårar i årets säsong?

– Ja, jo, det är väldigt mycket rörande historier. Så jo, det kom faktiskt en och annan tår, men jag vet inte om det syns på tv?

Från dig också med andra ord?

– Ja, jag var väldigt berörd i vissa lägen.

Några gräl?

– Nej, nej, det var alldeles för väluppfostrat på det sättet. Det skulle ha behövts någon sådan där liten elak typ, som han Börje Ahlstedt, som hade kunnat spräcka hål på ballongen. Men det fanns liksom ingen anledning att bli irriterad på de andra. För det har en ju sett genom åren, att det finns en och annan som en gärna skulle ha... Ja, inte jag kanske, men där det funnits anledning att sticka hål på bubblan litegrann. Men nej, inte i det här gänget.

SVT:s "Stjärnorna på slottet" har premiär den 30 december och Lars Lerins program sänds den 7 januari.

Värmländske Jonas ligger bakom musiken till julkalendern: ”Vill åt barndomen”

Artikeltaggar

BäckaskogBörje AhlstedtCarolina GynningJon Henrik FjällgrenKristianstadLars LerinNöje/KulturSVT

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.